U septembru prekinut niz od 16 uzastopnih rekordno toplih mjeseci na Zemlji

Boka kotorska - foto Boka News
Boka kotorska – foto Boka News

Američka Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) je objavila globalne klimatske podatke za mjesec septembar koji  je drugi najtopliji septembar u istoriji temperaturnih mjerenja (od 1880. godine).   

Prosječna globalna temperatura  kopna i okeana u septembru   2016. godine je bila  za 0.89 °C veća od temperaturnog prosjeka za avgust  za 20. stoljeće. To odstupanje je  za 0.04°C manje  od rekordno toplog  septembra  iz 2015. godine.

Time je prekinut niz od čak šesnaest uzastopnih rekordno toplih mjeseci na globalnoj razini. Taj niz počeo u  maju 2015. i završio s avgustom 2016. godine.

Temperatura kopnenih površina na Zemlji  je u septembru  2016.  bila rekordno visoka   za mjesec septembar, za 1.29  °C veća od prosjeka za 20. stoljeće koji iznosi 12.0°C.     Rekordna toplina je u septembru  zabilježena  na području oko Velikih jezera u Sjevernoj Americi, dijelovima središnje i sjeverne Evrope, u sjevernim krajevima središnje  Rusije,  na području od jugozapada središnje Azije do sjevera Jemena i juga Omana, kao i na nekoliko područja ekvatorijalne Afrike. Kontinentalni se rekordi prate od 1910. godine i po njima je septembar 2016. u Evropi i Aziji bio rekordno topao, u Africi je bio drugi najtopliji, a Sjevernoj Americi treći najtopliji septembar. Samo je zapadna Australija bila hladnija od prosjeka za septembar.

Septembar global
Septembar global

Prosječna  temperatura svjetskih okeana u septembru  2016.   je bila  druga najveća u povijesti mjerenja za taj mjesec, za 0.74 °C viša od prosjeka  za 20. stoljeće koji iznosi 16.2°C.

Na Sjevernoj polutci septembar  2016. je sa temperaturnim odstupanjem od  +1.14 °C   bio najtopliji septembar. Na Južnoj polutci septembar 2016.  je sa temperaturnim odstupanjem od  +0.62 °C bio  šesti  najtopliji  septembar.

/Crometeo/

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.