Selektuju otpad na mjestu nastanka

Zelena praksa hotela „Regent Porto Montenegro“

Regent
Regent

Ultaluksuzni hotel „Regent Porto Montenegro“ osim najviših standarda u pružanju izuzetne usluge svojim gostima, donio je i sasvim nove standarde kada je u pitanju ekologija i postupanje sa otpadom, a koje taj hotel primjenjuje još od otvaranja prije godinu dana.        Time ovaj objekat doprinosi ostvarenju postulata Crne Gore kao ekološke države.

Prema riječima portparlke „Regenta“ Elene Ljiljanić, u saradnji sa Komunalnim preduzećem Tivata, hotel nastavlja dobru praksu i širi aktivnost primarne selekcije otpada odmah na mjestu na kome taj otad i nastaje. Time se, poštujući planove, politiku i strategiju upravljanja otpadom u Crnoj Gori, značajno reducira količina otpadnog materijala koja iz najluksuznijeg hotela u Boki, završava na sanitarnoj deponiji Možura kod Bara.

„Odmah po otvaranju „Regent Porto Montenegro“ otpočeo je sa primarnom selekcijom kartona, koji je Komunalno preduzeće iz Tivta odvozilo, baliralo i dalje plasiralo kao sirovinu za reciklažu. Kroz usklađenu saradnju, praksa se nastavila uz proširivanje primarne selekcije otpada i na PET i aluminijumsku ambalažu, najlon, čvrstu plastiku i drugo. Osim prednosti u pogledu značajnog redukovanja količina otpada, prikupljene i posebno izdvojene sirovine odlaze na dalju obradu i reciklažu, čime se znatno smanjuje njihov negativan uticaj na životnu sredinu. Time se izbjegavaju brojni negativni efekti poput nepotrebnog utroška električne energije, vode i proizvodnje metana -gasa staklene bašte.“- kazala je Elena Ljiljanić.

Ona je dodala da će „imajući u vidu sve prednosti ekološkog načina tretiranja čvrstog otpada“, hotel „Regent Porto Montenegro“ nastaviti sa sprovođenjem ove i implementacijom drugih ekoloških praksi u cilju očuvanja životne sredine i doprinosa ekološkom smjeru razvoja Crne Gore.

 

IzvorS. L.
Podijeli

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.