13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Sedma umjetnost spojila 14 država

English otvara festival
Jonathan English

Prvi međunarodni “Montenegro International Fantastic Film Festival” – Festival fantastičnog filma “MONTIFFF 2015” u Tivtu, zvanično je zatvoren sinoć. Festival je u potpunosti opravdao očekivanja publike.

Pored projekcije oko 50 filnskih ostvarenja iz 14 država svijeta, festival je publici omogućio da se sretne i na panel-diskusijama druži sa poznatim domaći i inostranim filmskim stvaraocima.

„Ovo je jedno od najljepših mjesta na svijetu. Ne znam kako ovdje nisam snimio film, ali bih volio, možda baš sa oktopodom i podmornicom kao na festivalskom plakatu.Najbolje vrijeme za gledanje filmova je kad pada kiša i kad je hladno napolju, to je najbolje vrijeme da se bude u bioskopu, to svi mi volimo kad gledamo filmove. Hoću takođe da kažem da ima mnogo festivala širom svijeta, koji tokom godina postanu veoma poznati, ali je vrlo važno upamtiti da su svi oni počeli kao vrlo mali događaji i trebalo je mnogo truda i strasti nekoliko ljudi da ovo pokrenu.Divno je biti ovdje ovog vikenda, a posebno na MONTIFFF-u, jer je prvi. To je zaista najvažnije – da ovdje postoji festival i ja se nadam da će trajati mnogo godina!”-istakao je, britanski reditelj “MONTIFFF”, Jonathan English, koji je otvorio festival.

sa projekcije u podmornici_resizeMeđu filmovima iz SAD, Kanade, Grčke, Španije, Kipra, Srbije, Bosne, Crne Gore, Danske, Japana, Britanije, Njemačke, Norveške i Austrije, publika je u Tivtu minulog vikanda mogla da pogleda i ovogodišnjeg austrijskog kandidata za Oskara, film „Goodnight Mommy“, američki film „June“, kanadska ostvarenja „Queen of Blood“ i „Female Werewolf“, danski film „The Visit“ Majkla Madsena, ali i Baletićevog „Lokalnog vampira“ i ostvarenje „Mamula“ srpskog reditelja Milana Todorovića.

Gala Goliani
Gala Goliani

Gledaoci su mogli i da se prisjete nekih od najvećih hitova žanra poput čuvenih horor-ostvarenja „Vrisak“ i „Strava u Ulici brijestova“ američkog reditelja Vesa Krejvena, ili naslova poput „Skeleton Key“, „The Adams Family“ i „Hackers“. Projekcije su održavane u dvorani Centra za kulturu Tivat i Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra, a posebna atrakcija i svojevrsni istorijski momenat kada je crnogorska kinematografija u pitanju, bile su i prve bioskopske projekcije koje su održane u jednoj podmornici. Naime, u jedinstvenom ambijentu unutrašnjosti velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj“ koja je muzejski eksponat u Porto Montenegru, prirešeno je ukupno pet projekcija čuvenog filma „Podmornica“ (Das Boot). Jedan od najpoznatijih antiratnih filmova ikad snimljenih, remek djelo njemačkog reditelja Wolfranga Petersena iz 1981, izuzetno je dobro „oživjelo“ u unutrašnjosti podmornice-muzejskog eksponata i naišlo na odličan prijem publike, jer se i sama radnja cijelog filma dešava na njemačkoj podmornici U-96 tokom Drugog svjetskog rata.

Festival „MONTIFFF 2015“ je podržan od strane kompanije „Adriatic Marinas – Porto Montenegro“, Crnogorske kinoteke i Centra za kulturu Tivat.

Izvor:S. L.

Najčitanije