10 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP traži da se čuje glas građana o aerodromu

Danas u Tivtu

Opštinski odbor Socialdemokratske partije Tivta počeo je danas akciju prikupljanja potpisa građana na inicijativu za održavanje sjednice Skupštine opštine na kojoj bi se donijela odluka o organizovanju lokalnog referenduma, kako bi se Tivćani izjasnili o namjerama Vlade da „valorizuje“ ovdašnji aerodrom.

Prema inicijativi SDP, referendumsko pitanje glasilo bi:

“Da li da aerodromTivat ostane u postojećem svojinskom-pravnom statusu”

Vlada, kako je ranije istakao premijer Duško Marković, namjerava da tivatski aerodrom izda u dugoročni zakup zainteresovanom investotoru spremnom da uloži novac u prijeko potrebno proširenje i modernizaciju kapaciteta te vazdušne luke. Ministar saobraćaja Osman Nurković (BS) nezvanično je najavio da će se aerodorm dati u koncesiju na 30 godina.

Protiv takvih namjera Vlade koje su ocijenili kao privatizaciju aerodroma na mala vrata, izjasnila se kompletna tivatska i opozicija na državnom nivou, kao i članica vladajuće koalicije SD, dok je HGI nakon inicijalnog protivljenja, počeo da ponavlja argumentaciju svojih partnera DPS i Vlade o navodnom lošem stanju na aerodromu kao produktu dosadašnjeg upravljanja tim resursom od strane državnog preduzeća „Aerodromi Crne Gore“.

Danas u Tivtu

„Kako bi nastavio da se razvija i doprinosi prosperitetu Tivta i naših sugrađana, aerodromi se ne smije prodavati ili “valorizovati” bez ijednog papira ili studije kojim bi se to opravdalo. Zbog toga pozivamo naše sugrađane da nam daju podršku, kako bi u najkraćem roku organizovali referendum na kojem bi dali svoje mišljenje, za koje nas niko do sad iz DPS Vlade ili DPS tivatske vlasti nije pitao.”- saopštili su prije dva dana iz tivatskog SDP.

Da bi SO Tivat raspisala lokalni referendum, neophodno je da se prikupe potpisi podrške 5% od ukupnog broja punoljetnih građana, što znači da iza inicijative SDP treba stati oko 500 Tivćana sa pravom glasa. SDP koja je potpise juče prikupljala na štandu ispred svojih stranačkih prostorija u zgradi stare Opštine, uvjerena je da će bez problema traženi minimum broja potpisa sakupiti već do vikenda jer je samo juče,  podršku njihovoj inicijativi iskazalo oko 200 građana.

Najčitanije