11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

SDP predao SO predlog Odluke o obustavi privatizacije aerodroma

Aerodrom Tivat – Foto: montenegroairports

Odbornici SDP u Skupštini opštine  Tivat, u svojstvu predlagača, dostavili su juče lokalnom parlamentu svoj predlog Odluke povodom  najavljenog davanja u zakup aerodroma Tivat.

“Predlogom Odluke traži se zaustavljanje procesa davanja u zakup  aerodroma Tivat zainteresovanom stranom investitoru, do odžavanja  konsultativnog referenduma građana. Takođe se traži da se zadrži  postojeća vlasnička struktura Aerodromi Crne Gore do pribavljanja  odgovarajućeg mišljenja SO Tivat koje bi se donijelo najmanje dvotrećinskom većinom ukupnog broja odbornika.  Ovom Odlukom se obavezuje Predsjednica Opštine (dr Snežana Matijević) da u najkraćem  roku dostavi izvještaj o katastarskom vlasništvu na području aerodroma  Tivat, kao i istorijat promjena”- saopšteno je juče iz OO SDP Tivat, uz napomenu da za realizaciju ovako koncipirane odluke lokalnog parlamenta nisu  potrebna sredstva iz opštinskog budžeta.

Traži se da se Odluka razmatra na prvoj sjednici SO zakazanoj za  20.jun i to  po hitnom postupku. SDP je najavila da će njihov predlog odluke o aerodromu biti dostavljen “parlamentarnim strankama koje su do  danas podržale inicijativu oko zaustavljanja procesa iznajmljivanja  aerodroma Tivat.” Inače, pored SDP do sada su to učinile i Tivatska Akcija i OO Socijaldemokrata Tivta, dok je isti stav u čino ime iznio i potpredsjednik Opštine Tivat i predsjednik  OO HGI Ilija Janović. Juče je u krug protivnika ideja Vlade u vezi sa budućim statusom aerodroma Tivat ušao i Bokeški Forum koji je namjeru Vlade da najprometniju vazdušnu luku u Crnoj Gori da u dugoročni zakup, nazvao dokazom “javašluka, bahatosti, nebrige i potpunog nedostatka vizije aktuelne i lokalne i republičke vlasti.”

“Kako drugačije shvatiti to što se jedna rentabilna firma, bez ikakvog respekta prema građanima Tivta daje pod zakup. Možda činjenicom da će ponovo neko od toga profitirati, ali to sigurno neće biti stanovnici Tivta, Boke ili Crne Gore. Odluku o ovakvom raspletu stvari isključivo mogu donijeti građani Tivta, jer su većinski vlasnici zemlje na kojem se Aerodrom nalazi. Zbog toga je potrebno pod hitno ponovo pokrenuti pitanje restitucije zemljišta. Sa druge strane ovako važna odluka nikako se ne može donijeti bez referenduma. Ako već nismo imali priliku da biramo da li će mo ili ne u NATO, onda o svojoj imovini i te kako imamo pravo da odlučujemo.”- saopštio je BF napominjući da se namjerama Vlade protive i partije koje su u koaliciji sa DPS na lokalnom i državnom nivou.

“Ovo je naročito važno zbog toga što te partije mogu i u republičkoj i u lokalnoj Skupštini uticati na to da ova sramna odluka ne stupi na snagu. Zbog toga je poželjno da političke razlike ostavimo iza sebe i da se udruženim snaga suprotstavimo ovoj novoj „DPS avanturi“. Zbog Tivta, zbog Boke, zbog nas sami.” – stoji u saopštenju BF.

Flora Art

Najčitanije