22 C
Kotor

Slušaj online radio

Savladana vatrena stihija u Krtolima

Vatrogasci pakuju i sredjuju opremu dnas u Krtolima

Nakon skoro 72 sata intenzivne borbe sa vatrenom stihijom, tivatski i vatrogasci iz Krola, ugasili su danas veliki šumski požar koji je na tom području pod zvanično još neutvrđenim okolnostima, izbio u ponedjeljak.

Iza jednog od najvećih i najozbiljinih požara u Tivtu u proteklih 15 godina, ostalo je izgoreno nekoliko stotina hiljada kvadrata borove šume, makije i niskog rastinja na prostoru između uvale Pržna –Plavi horizont, Radovića i lukusznog turističkog naselja Luštica Bay, oprljen krov jedne od kuća koju su vatrogasci spasili u zadnji čas, puno straha mjesnog stanovništva i turista, ali i priča o vanrednom požrtvovanju vatrogasaca koje su na terenu predvodili načelnik Službe zaštite i spašavanja Tivat Zoran Barbić i čelnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Krtoli“ iz Radovića, Stefan Kostić i Milan Vukošić.

„U gašenju je protekla tri dana učestvovalo preko 100 vatrgasaca iz Službi zaštite Tivta, Kotora, Herceg Novog, Budve, Bara i Ulcinja, naše sjajne kolege-dobrovoljci iz DVD „Krtoli“, brojni mještani i pripadnici Vojske Crne Gore i drugih službi. Zahvaljujem se svima njima, kao i pripadnicima DVD „Bogoljub Brezić“ iz Perasta, kolegama vatrogasima sa aerodroma Tivat, predstavnicima Direktorata za vanredne situacije MUP-a Uprave pomorske sigurnosti, Komunalne policije Tivta i Kotora, Odjeljenja bezbjednosti Tivat, Doma zdravlja Tivat, Komunalnog preduzeća i Vodovoda, brojnim privatnim autoprevoznicima sa Lutište, iz Krtola, Tivta, Kotora i Grblja koji su nam dovozili vodu, te brojnim ovdašnjim preduzećima i pojedinicima koji su na razne načine proteklih dana pomagali akciju gašenja i sve koji su u njoj učestvovali, hranom, vodom, smještajem i drugom podrškom“- kazao nam je načelnik SZS Tivat Zoran Barbič ist akavpi da su svi pokazali maksimalnu požrtvovanost i spremnost na rizik, ali srećom niko nije povrijeđen, iako je u nekoliko navrata situacija bila kritična. On je kazao da je ugašenju učestvivalo preko 20 specijalnih protivpožarnih vozil,a a povremeno su bila angažovana i tri aviona Direktorata za vanredne situacije MUP-a.

Vatrogasci sredjuju i pakuju opremu danas u Krtolima

 Na vatru je, ne računajuči količinu koju su u obliku „vodenih bombi“ ispustili avioni MUP-a i morsku vodu koju su pumpama i crjevima vatrogasci sa obale prebacili na požarište, bačeno preko 1.000 kubika vode koju im je obezbijedio tivatski Vodovod.

„Bio je to požar kakav ne pamtim u 30 godina moje karijere kao vatrogasca i samo velikom spremnošću, zalaganjem i jednim dijelom srećnim okolnostima, uspjeli smo da se sa njim izborimo“- kazao je Barbić.

Gasioce u Krtolima prekjuče je obišao i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhidžić koji je obećao da će ih država nagraditi.

Izvor:S. L.

Najčitanije