Savjet – hitno sanirati kontrafor, formiran tim za vršenje monitoringa

Kotor bedemi
Kotor bedemi

Povodom skorašnjih dešavanja vezanih za odvajanje kontrafora od zida bedema kod bastiona Bembo, Savjet za upravljanje Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora na današnjem sastanku održanom u Opštini Kotor donio je niz zaključaka.

Tim povodom prenosimo saopštenje iz Opštine Kotor.

˝Savjet je na osnovu traženih izvještaja od Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora i Uprave za zastitu kulturnih dobara Crne Gore, zaključio je da su nadležne institucije preduzele odgovarajuće aktivnosti na obezbjeđenju objekta od daljeg urušavanja i pripremi radova za cjelovitu sanaciju.

U okviru Savjeta formiran je tim za vršenje monitoringa aktivnosti na sanaciji kontrafora, koji sačinjavaju: dr Ilija Lalošević, dipl. arhitekta konzervator savjetnik, Miodrag Burzan, dipl. arhitekta, dr Anastazija Miranović, dipl. istoričarka umjetnosti, i Aleksandra Kapetanović, dipl. arhitekta, konzervatorka.

Imajući u vidu navedeno, kao i ukupno stanje kotorske tvrđave, ustanovljeno je da hitno treba:

– Sprovesti aktivnosti na sanaciji urušenog dijela bedema i oštećenog kao i ugroženih kontrafora kako bi se izbjeglo pogoršavanje sadašnjeg stanja, a na osnovu konzervatorskih uslova izdatih od strane Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

– Preduzeti mjere za sagledavanje stanja, detaljnu analizu i procjenu najugroženijih partija kotorske tvrđave. U tu svrhu formiraće se odgovarajući ekspertski tim.

Pored navedenih urgentnih mjera, Savjet smatra da je potrebno:

– Preduzeti mjere za izradu snimka postojećeg stanja i izradu konzervatorskog projekta za tvrđavu u cjelini;

– Zaštiti i sanaciji kotorske tvrđave, u narednom četvorogodišnjem periodu dati prioritet i status javnog interesa;

– Inicirati formiranje zasebnog pravnog subjekta koji će se baviti zaštitom, upravljanjem i valorizacijom kotorskih bedema i njima pripadajucih sadrzaja.

Shodno navedenom, Savjet će redovno pratiti dalji tok realizacije ovih aktivnosti i obavještavati javnost.

Napominjemo da je Savjet za upravljanje Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora formiran od strane Vlade Crne Gore, a na osnovu Zakona o zaštiti prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora” – stoji u saopštenju Opštine Kotor.

Podijeli

1 komentar

  1. Gotovo da smo zaboravili zemljotres. Onaj od prije 38 godina. Ali, na žalost, ne njegove posljedice. One, koje su uočljive onima koji sa njima žive i onima koji prvi put dolaze u Kotor. Ne, nije samo riječ o hotelu „Fjord „ , ni o URC-u, kao ni o „ Rivijeri „ , i da ne nabrajam. Lako ih je uočiti kada ulazite u Kotor, bilo s mora ili s kopna. Ali, krajem prošle godine „ pridao „ se kontrafor, dio bedema, a prje toga s unutrašnje strane suprotni dio .

    Ne malo sam ostao začuđen da se raspiše konkurs za izvođenje radova na spomeniku kulture. Znači li to da ko da manje , bez obzira na poslove koji ga kvalifikuju za ovu vrstu radova? Čudno. Ali, tako , valjda, obavezuju propisi. Očekivati je bilo da ove poslove izvode, za ovu vrstu, specijalizovane i dokazane firme. Još prije da će Nacionalna komisija za UNESCO izaći pred ovom institucijom, na čijem se spisku kulturnih dobara nalazi ovaj grad, našto se često pozivamo, i ponuditi neki prijedlog ili zahtjev. Mnogo ružnije će biti kada brojni posjetioci, čiju posjetu već očekujemo krajem januara, počnu fotografisati ovaj dio bedema.

    BIVŠI KOTORANIN

Ostavite komentar

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.