17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Saviris poručio – ne odustajemo od Mamule

Sa proslave na Luštici
Sa proslave na Luštici

Predsjednik „Orascoma“ Samih Saviris poručio je da ta kompanija neće odustati od projekta Mamula za čiji zakup na 90 godina Skupština Crne Gore nije dala zeleno svjetlo. On je dodao da će u parlamentu biti većine za izglasavanje ugovora koji je „Orascom“ sklopio sa Vladom CG „kada se završe političke igre“ i da će taj projekat „početi prije ili kasnije, zato što će ljudi shvatiti da je on dobar za Crnu Goru i izvršiti pritisak na poslanike u Skupštini da se on ratifikuje“.

Saviris je sinoć na svečanosti u Luštica Bay-u organizovanoj povodom prve ljetnje turističke sezone u tom kompleksu koji na Luštici gradi „Orascom“, poručio da u Skupštini postoji većina za izglasavanje ugovora o Mamuli. Svečanosti su pored nekoliko stotina zvanica, prisustvovali i ministar turizma i održivog razvoja Branimir Gvozdenović i predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić koji je bio uzdržan prilikom glasanja o ugovoru za Mamulu.

„Apsolutno se ne osjećam izdanim od mojih partnera iz Vlade. Izdan je narod Crne Gore jer naš projekat na Mamuli nije komercijalno isplativa investicija, već ulaganje koje će povećati standarde Crne Gore kao turističke destinacije jer niko na Jadranu ne bi onda imao tako nešto u ponudi. Šteta je što je politika ponekad bitnija nego dobrobit cijele države. Ne mogu da krivim Vladu i zapravo ne znam ni koga bih trebao da krivim.“- odgovorio je Saviris. Na pitanje osjeća li se prevarenim nakon što u parlamentu nije prošlo to što je on već ugovorio sa Vladom. On je kazao da je kabinet premijera Mila Đukanovića bio „tvrd pregovarač“ za Mamulu i da je izdejstvovao ugovor koji je „dobar po Crnu Goru ali koji finansijski nije baš najbolji po nas“.

Saviris sinoć na Luštici
Saviris sinoć na Luštici

Predsjednik „Orascoma“ sinoć je ponovio priču vrlo sličnu onoj kojom je visoki funkcioner DPS Milutin Simović proteklih dana zabavljao crnogorsku javnost.

„Meni je žao što vidim politički trend da se sabotira ono što su neka od najvažnijih dostignuća Vlade Crne Gore – nije u današnjem svijetu punom krize i neizvjesnosti, lako privući investitore u neku državu.Kad vidim da su svi napori koje je vaša Vlada u tom pravcu napravila, proteklih mjeseci bukvalno sabotirani, to me čini tužnim.“-kazao je Saviris nabrajajući pored Mamule, „probleme“ koje ima Qatari Diar, Adriatic Properties i Royal Grupa za projekat Dubovica.

Sa proslave na Luštici
Sa proslave na Luštici

„Te investitore mnoge Vlade u svijetu svakodnevno zovu i mole da dođu i ulože u njihove zemlje, a vaša je Vlada bila u tome veoma uspješan što je trebalo da rezultira milijardama ulaganja u Crnu Goru, novim radnim mjestima i poboljšanjem vašeg standarda. Zbog političkih igara svi ti projekti danas su u problemima, a to nije dobro za Crnu Goru i čini me tužnim.“ – podvukao je Saviris. Na pitanje ostaje li najavljeni rok do 2.025 godine za okončanje „Orascomove“ investicije od 1,1 milijardu eura u projekat Luštica bay, on je kazao da „taj rok nikada nije postavljen“ i da će „projekat biti razvijan u skladu sa time kako bude tražnja na tržištu i stanje u svjetskoj ekonomiji.“

Saviris sinoć na Luštici
Saviris sinoć na Luštici

„Ovdje pravimo čitav jedan novi grad, a ne rizort od par zgrada. Gradovi se prave po nekom vremenskom rasporedu, već po zahtjevima tržišta.“- objasnio je prvi čovjek „Orascoma“.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije