13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Saviris obećava javnu dostupnost Mamule

Gradilište Lustica Bay-a
Gradilište Lustica Bay-a

Iz kompanije “Luptica Development” danas su saopštili da na ostrvu Mamula ne namjeravaju graditi privatne vile, te da će ostrvo i stara austrougarska tvrđava na njemu i dalje biti dostupno javnosti. Skupština Crne Gore treba da se izjasni o ugovoru o zakupu Mamule na 49 godina koji je Vlada već potpisala sa “Lušticom Development” čiji je osnivač i većinski vlasnik egipatsko-čvajcarski “Orascom Development Holding” biznismena Samiha Savirisa.

“Naš plan je investicija od 15 miliona eura u rekonstrukciju tvrđave u hotel sa 5 zvjezdica i muzej. Naša ideja je da povežemo projekte Mamula i Luštica Bay jer vjerujemo da bi takva veza mogla značajno da poveća vrijednost oba projekta. Kada je u pitanju projekat Mamula potvrđujemo još jednom da ni u kom slučaju ne možemo postati vlasnikom, niti lokacije niti budućeg rizorta, kako tokom izgradnje, tako ni tokom njegovog poslovanja. Dakle, nema ni govora o gradnji bilo kakve privatne vile. Više puta smo javno saopštavali namjere da rekonstruišemo tvrđavu u mali hotel i muzej a destinaciju učinimo dostupnom i otvorenom za sve posjetioce.”- saopštli su iz “Luštice Development” reagujući na, kako su istakli, to što su “Orascom” i njegovo poslovanje u posljednje vrijeme predmet su neosnovanih i elementarno netačnih izjava predstavnika dijela crnogorskih političkih partija”.

Iz te kompanije tvrde da je “Orascom” “vodeći graditelj potpuno integrisanih turističkih destinacija koje uključuju hotele, privatne vile i apartmane, kao i objekte za odmor i rekreaciju poput golf klubova, marina I neophodne infrastructure”, te da se njihovi projekti realizuju ili su već završeni u Egiptu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Jordanu, Omanu, Maroku,Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.

Gradiliste Luštica Bay-a
Gradiliste Luštica Bay-a

“Orascom se kotira na dvije berze – u prvom redu na švajcarskoj berzi i na berzi u Egiptu. U okviru Grupe posluju ukupno 32 hotela. Dakle, notorna je neistina da Orascom “prve korake u turizmu pravi u Crnoj Gori”, imajući u vidu 25-godišnje iskustvo kompanije u toj oblasti.”- saopštli su iz “Luštice Development” uz podsjećanje da njihov projekat Luštica Bay u Tivtu podrazumijeva gradnju čitavog jednog novog turističlkog grada sa sedam hotela, dvije marine, golf terenom sa 18 rupa, više od 1.000 stambenih jedinica, 500 vila i gradskih kuća i “drugim sadržajima neophodnim za funkcionisanje grada”.

“Potpuno su neistinite tvrdnje da Orascom ne ispunjava svoje obaveze imajući u vidu da su te obaveze za kompaniju stupile na snagu u decembru 2013. sa rokom od 4 godine za ispunjavanje seta obaveza inicijalne gradnje; što čini decembar 2017. godine krajnim rokom za te aktivnosti. Do sada je Luštica Development završila i predala vlasnicima 70 apartmana, kao i postigla impresivan napredak u izgradnji marine sa 176 vezova i dva lukobrana, koja će biti u potpunosti završena do kraja ove godine. Kompanija je počela i sa rašćišćavanjem lokacije za izgradnju golf terena. Za nešto manje od tri nedjelje, Luštica Development u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja I turizma, objaviće arhitektonsko-urbanističko rješenje za prvi hotel u kompleksu čija gradnja će početi u posljednjem kvartalu ove godine. Luštica Bay je otvorena zajednica u kojoj su dobrodošli svi posjetioci: građani, turisti, javne ličnosti, predstavnici političkih partija i civilnog sektora koje tokom ovog ljeta očekujemo da posvjedoče prvoj operativnoj sezoni sa brojnim planiranim umjetničkim, kulturnim i drugim događajima.”- saopštli su iz kompanije koju kontroliše Samih Saviris. Istakli su da su uložili preko 600 hiljada eura u projekte podrške lokalnoj zajednicin kao i da “asistiraju u ispunjavanju obaveza države, uključujući razvoj komunalnih usluga i puteva.”

Luštica bay
Luštica bay

Podsjećaju i da je “Orascom” sa Vladom Crne Gore potpisao ugovor o dugoročnom zakupu ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula koji tek treba da bude predmet rasprave u Skupštini Crne Gore i da im je cilj povežu projekte Luštica Bay i Mamula.

Inače, predsjedniku parlamenta Ranku Krivokapiću pisali su bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija Butros Butros-Gali, bivši generalni direktor UNESCO Federiko Major, bivši predsjednik Savjeta Međunarodne Unije za zaštitu prirode (IUCN) Ašok Khosla, predsjednik Emeritus Inter Press Servisa Roberto Savio i generalni sekretar UN Konferencije o čovjekovoj okolini 1972  Mauris F. Strong, tražeći od njega da se odluka o ugovoru o dugoročnom zakupu Mamule odloži dok se ne obavi detaljna studija, kao i razmatranje i razmjena mišljenja o mogućim alternativnim rješenjima za zaštitu i valorizaciju tog objekta svjetske kulturne baštine.

“Mi izražavamo čuđenje da jedino rješenje za očuvanje i korišćenje tvrđave Mamula koje je razmotreno i predloženo je običan poslovni aranžman i ugovor o privatizaciji i pretvaranju tvrđave u tržisno dobro, odnosno u “odmaralište sa 5 zvjezdica” – bez ikakvog osvrta na detalje korišćenja tvrđave i ostrva – u odmaralište koje će neminovno biti namenjeno isključivo za visoko platežnu klijentelu i njene prohtjeve. Mi smo zabrinuti što nije došlo do široke nacionalne i međunarodne javne debate i razmjene mišljenja o razvoju, svrsi i višestrukom potencijalu za rehabilitaciju ove jedinstvene tvrđave.”- stoji u pismu bivših visokih funkcionera UN Krivokapiću.

Izvor:S. L.

Najčitanije