7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Sasvim obično nedjeljno jutro u Đenoviću – rock koncert uz jutarnju kafu

Nedjelja ujutru, 10 sati. Predivan jesenji sunčani dan, kao stvoren za šetnju duž hercegnovske rivijere. Mjesto Đenović. Sve je mirno a čula mirisa i sluha ispunjava samo more. Jedino, malo veći žagor ispred limenog kontejnera-barake na kojem stoji natpis ,,Mjesno Udruženje Penzionera“ – Đenović. Kroz ulaz pomenutog objekta vidi se dugačak šank, a prekoputa njega dvije slike velikog formata, djela lokalnog umjetnika. Međutim, kroz isti taj ulaz čuju se i zvuci izuzetno kvalitetnog izvođenja pjesme Sympathy for the devil od Rolling stonesa, javlja portal www. hercegnovi.cool

Đenovići
Đenovići

,,Ništa neobično za ovo mjesto, ovdje rokenrol piči non stop tako da je ovo sasvim obična nedjelja u Đenoviću“, priča nam Nikola Ćurčin, jedan od organizatora Nedjeljnog rock matinea u klubu penzionera u Đenoviću. Generator kvalitetnog rocka koji ispunjava nedjeljno đenovičko jutro su šest lokalnih mladih muzičara ali redovnih gostiju kluba penzionera.

,Jednostavno tako nam je došlo, nema nikakvo drugo objašnjenje osim da smo svi odavno imali volju da sviramo preko dana i skupili smo se u kultnoj kafani Mjesnog udruženja penzionera Đenović i napravili matine žurku“, priča dalje Nikola i objašnjava da su cijelu svirku organizovali lokalni muzičari okupljeni uglavnom oko Mjesne muzike Đenović, ali posvećeni rock and rollu,

Đenovići
Đenovići

,,Ovo nije slučajno jer je Đenović zaista uvijek imao odlične muzičare. Mi imamo duvački orkestar koji postoji već 100 godina, a trenutno imamo u Đenoviću čak četiri rock and roll benda, koji se razvijaju uz pomoć prijatelja i poštovalaca kvalitetne muzika. Klub Mjesnog udruženja penzionera ili kako ga mi iz milošte zovemo PRC – penzionerski rekreativni centar u Đenoviću nam je to omogućio i nadam se da ćemo od sada svake nedjelje ujutru da okupljamo dobre prijatelje i ljubitelje dobre muzike, ali i one koje treba upoznavati sa dobrom muzikom, jer vidite da tu ima svih – od beba koje treba da se upoznavaju sa instrumentima, pa do penzionera koji su naravno ovu vrstu muzike slušali i prije i nas učili šta je dobro, pa sada mi njima sviramo za njhov gušt“, objašnjava gitarista Boris Malović takođe jedan od organizatora Matinea u PRC-u. I dok on pokušava da dočara đenovički mentalitet poštovanja rock and rolla, sa gitarskih pojačala koja stoje na gajbama od piva smjenjuju su poznati akordi Pink floyda, Eaglesa, Doorsa, Stonesa…I svi prisutni na terasi koja je tik uz more učestvuju u svirci – djevojčica od nekih šest-sedam godina leži u kutiji od gitare položenoj pored zvučnika. Nekoliko penzionera cirka lagano pivo i isto tako lagano klima glavom. Nešto mlađi posjetioci plešu pored svojih stolova, dok im prilaze dva crna labradora i u ruke guraju teniske lopte po koje svaki put uredno otplivaju po desetak metara u more i potom se protresu na sred terase tražeći sledeću ,,žrtvu“ za igru. Čak i par beba u kolicima, potpuno mirne i bezbrižne, kao da hvataju ritam muzike.

,,Godinama smo željeli da baš na ovom mjestu napravimo jednu ovakvu svirku“, kaže Nikola Ćurčin dok sa nestrpljenjem čeka da preuzme podijum kao i ostali muzičari koji trenutno ne sviraju, a kojih je na terasi u jednom momentu bilo petnaestak. I to ne bilo kakvih muzičara – osim bendova iz Đenovića, bili su tu i Kristijan Đuranović, Željko Samardžić, Goran Gogi Hinić, Zoro Odalović, Dušan Duka Martinović…..

,,Imamo goste iz Herceg Novog, Kotora, Tivta, pa čak i iz Rusije i radimo neku vrstu jam sessiona, ubacuje se svako malo po neko da odsvira po nešto. To su sve vrhunski muzičari koji danas na sceni kod nas, nažalost nemaju previše prostora da bi ih neko mogao čuti, jer se neka druga vrsta muzike forsira na televizijama i radijima, ali mi ćemo se potruditi da se ova muzika što više čuje i da se sve vrati na pravo mjesto.

Onda je u 14 sati svirka odjednom stala uz obrazloženje – Pravimo pauzu jer je kućni red od dva do četiri – jer i to je rock and roll.

Do neke mjere možemo ovakve stvari sami organizovati i forsirati, oslonjeni na sopstvene finansije i pomoć privatnih privrednih subjekata koji su poklonici ovoj muzici, međutim mnogo bi sve bilo na višem nivou da i neke gradske ili državne institucije podrže ovakve projekte. Nadam se da će i nadležni iz tih institucija sami uvidjeti koliko ovakve stvari znače za opšti imidž, ali i za edukaciju u pravom pravcu i da će kad tad prepoznati naše napore i pružiti neophodnu podršku“, priča dalje Boris zahvaljujući se sadašnjem zakupcu kluba penzinera Ljubo Banićeviću, takođe Đenovčaninu i pokloniku dobre muzike, što je podržao ovu sjajnu inicijativu.

Đenovići
Đenovići

,,Mi pokušavamo na sve moguće načine da budemo ambasadori kulture i ambasadori rock and rolla. Da probudimo narod, da pokušamo da produžimo ljeto, da se jednostavno izađe iz zimskoga mrtvila, da ljudi izađu na ariju i ove lijepe dane provode napolje i da uz to imaju priliku da uživaju uz kvalitetnu muziku. Pokušavamo, ja mislim da uspjevamo i da šaljemo poruku za neku bolju budućnost. Materijalni interes je apsolutno u drugom planu i o njemu se u ovakvim situacijam praktično ne može ni govoriti, ali kada bi u podršci ovakvim stvarima učestvovali svi privatnici, cijelo mjesto Đenović, pa i grad i država onda bi cjelokupni interes i dobit bili mnogo veći u svakom smislu, a pogotovo u kuturološkom profilisanju društva“, poručio je Banićević.

Onda je u 14 sati svirka odjednom stala uz obrazloženje – Pravimo pauzu jer je kućni red od dva do četiri – jer i to je rock and roll.

/hercegnovi.cool/

Najčitanije