10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sastanak predsjednika Italije Sergia Mattarelle sa sunarodnicima u CG

Sergia Mattarelle  sa Aleksandrom
Sergia Mattarelle sa Aleksandrom

Službeni posjet predsjednika Republike Italije Sergia Mattarelle Crnoj Gori, prvi nakon osamostaljenja Crne Gore nije mogao proći bez sastanka s predstavnicima Zajednice Talijana Crne Gore.

Sastanak je juče održan u Podgorici u Vili Gorica, a pozdrave sunarodnika u Crnoj Gori predsjedniku Mattarelli prenio je predsjednik Zajednice Talijana Crne Gore, Aleksandar Dender, u čijoj su delegaciji bili predsjednik i generalni direktor Narodnog sveučilišta u Trstu, Fabrizio Somma i Alessandro Rossit, prenosi La Voce del Popolo

Sastanak je održan u prisutnosti državnog sekretara za vanjske poslove i međunarodnu saradnju, Benedetta Della Vedove i talijanskog ambasadora u Podgorici, Vincenza Del Monaka.

“U Crnoj Gori nas je malo, naša zajednica broji oko 550 članova, naša organizacija je relativno mlada, osnovana prije 12 godina, no zahvaljujući saradnji s regijama Veneto i FVG i Narodnim Univerzitetom iz Trsta kao i potpori ambasadora Italije u Crnoj Gori Vincenza Del Monaka, bili smo u mogućnosti ostvariti projekte važne za zaštitu talijanske kulturne baštine u Crnoj Gori” – kazao je predsjednik Zajednice Talijana Crne Gore sa sjedištem u Kotoru, arhitekt Aleksandar Dender.

Sergia Mattarelle  sa Aleksandrom Denderom
Sergia Mattarelle sa Aleksandrom Denderom

“Činjenica da sam bio u mogućnosti sastati se s predsjednikom Sergiom Mattarellom za mene je velika čast. Bio je to zaista veoma uzbudljiv susret , sjajno iskustvo, biće to neizbrisivo sjećanje na susret sa predsjednikom Talijanske Republike, Sergiom Mattarellom.”, istakao je Aleksandar Dender.

“Bio sam veoma uzbuđen kada sam prenio pozdrave sunarodnika predsjedniku i sve to mi još uvijek izgleda nevjerojatno. Ne ukazuje se svakoga dana prilika da se bude predstavljen italijanskom šefa države i još u svojstvu predstavnika zajednice sunarodnika “, kazao je Dender.

Sergia Mattarelle  na Cetinju
Sergio Mattarelle sa Vujanovićem

Aleksandar Dender izrazio zahvalnost kako Italijanskom ambasadoru u Podgorici, Vincenzu Del Monaku, tako i njegovom crnogorskom kolegi u Rimu, Antonu Sbutegi, koji su upoznali predsjednika Mattarellu sa aktivnostmai koje ostvaruje Zajednicia Italijana Crne Gore.

La Voce del Popolo

Najčitanije