16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sakupljeno više od dvije tone limenki

Limenka
Limenka

Tokom dvije godine sprovođenja međunarodne kampanje „Svaka limenka se računa“ u Crnoj Gori prikupljeno je više od dvije tone aluminijumskih limenki, koje su poslate na reciklažu, saopšteno je iz Ekološkog pokreta “Ozon”.

“Na ovaj način značajno je smanjena količina otpada koji završava na deponijama, ali i posredno dat doprinos smanjenju emisije ugljen dioksida (C02) i globalnog zagrijevanja, jer svaka tona recikliranog aluminijuma smanjuje emisiju CO2 u atmosferu za devet tona”, kaže se u saopštenju.

Kampanju, koja je počela 2013. godine kao pilot projekat, a potom prerasla u trajne aktivnosti, realizuje Recan fondacija, u saradnji sa partnerima.

Navodi se da je kampanja u prethodne dvije godine obuhvatila postavku kutija za odlaganje limenki u brojnim javnim i privatnim preduzećima, školama i drugim privrednim subjektima, na svim značajnijim festivalima i manifestacijama, kao i na plažama i u restoranima tokom ljetnje sezone.

Menadžerka u ReCan fondaciji, Jelena Kiš, rekla je da dosadašnja kampanja dala je odlične rezultate u Crnoj Gori.

Ona je istakla da je dobar odziv organizacija za učešće u projektu i da šire mrežu zainteresovanih za reciklažu.

“Kroz sve naše aktivnosti od 2014. godine prikupljeno je preko dvije tone limenki, imamo 70 stalnih mjesta za prikupljanje sa 106 punktova za prikupljanje limenki u čak 11 gradova“, navela je Kiš.

Projekat su finansijski podržali Evropska aluminijumska asocijacija, grupa za pakovanja Ball Packaging Europe, Pivara „Trebjesa“ i Coca-Cola Hellenic Group.

Programski partneri su Vladina Mreža za društvenu odgovornost, ECOM nacionalni operater programa Plava zastavica, preduzeće Deponija iz Podgorice, komunalna preduzeća iz Kotora, Tivta, Budve i Herceg Novog, Ekološki pokret “Ozon”, Eko Centar Delfin i Recomont.

(Mina)

 

Najčitanije