14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Sakupljali spremali i degustirali samoniklo jestivo bilje Orjena

Na jučerašnjem izletu, posvećenom samoniklom jestivom bilju Orjena, koje je organizovalo udruženje Ruke, a pomogla Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub „Subra“ učesnici (oko 25) su imali priliku upoznati se sa preko 20 biljnih vrsta.

Neke od njih su opšte poznate kao jestive, dok je dio većini učesnika do sada bio potpuno nepoznat. Na zajedničkoj trpezi, nakon sakupljanja uz vođstvo i savjete Željka Starčevića, v.d. rukovodioca iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, našlo se desetak biljki, dok je u terenskom obilasku još toliko identifikovano i predstavljeno.

Sakupljene biljke spremljene u planinarskom domu „Za Vratlom“, pa su se na pjatu mogli naći pite, proje i čorbe od koprive, pesto od srijemuša, bujad na salatu a la šparoge i miješana proljećna salata od žućenice, maslačka, bukovog i jaglačevog lišća, sa dodatkom divlje nane i vrijeska. Program je zaokružen izletom novomarkiranom stazom do Ledene jame, speleo-objekta i mjesta koje zahvaljujući svojoj hladnoći sada nudi biljne vrste u razvojnim fazama ranog proljeća.

U radu na terenu su identifikovani i predstavljeni: maslačak, žućenica, bukva, bujad, obična paprat, ženska paprat, srijemuš, vrijesak, kopriva, jaglac, pjegava mrtva kopriva, brašnjak, solomonov pečat, čapljez, javor, medvjeđi dlan, ljuti žednjak, gavez, tratinčice, kuke i bokvice.

Sve ovo samo je uvod u glavni dio fešte „Primavera“, koja se danas održava u hotelu Vojvodina, u organizaciji udruženja Ruke.

Najčitanije