11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa

Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, Turistička organizacija Herceg Novi i MZ Kameno – Žlijebi, u saradnji sa Opštinom Herceg Novi, protekle nedjelje (19. jun) uspješno su realizovali prvi Sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa u prostranom i lijepo uređenom dvorištu crkve Sv.Jovana.

Prvi sajam domaće trpeze i tradicionalnih jela hercegnovskog zaleđa otvorila je VD direktora TOHN Bojana Blagojević, ističući važnost promocije i razvoja gastro, eko i ruralnog turizma u područjima našeg zaleđa, te o važnosti saradnje turističke privrede sa domaćinstvima koja se bave proizvodnjom domaćih autohtonih proizvoda.

Mnogi proizvođači hrane i poljoprivrednih proizvoda, prepoznali su priliku koja im se pružila, te su se odazvali u velikom broju. Pravi domaćini, kako i dolikuje, posjetiocima su ponudili sopstvene proizvode, domaća jela i pića, spremljena od lokalnih namirnica i na tradicionalan način. Učešće su uzeli: Štefica Seratlić iz Maslinarskog društva Boka, Ljubo Petrović, Miladin Milosavljević i Željko Radman ispred Udruženja pčelara Herceg Novi, porodica Jančić – vlasnici Farme koza „Ubli“, Rajka Vojinović, Vojislav Kosić, Goran Stijepčić, Svetlana Stanovčić i Branislav Popović, Momčilo Prlainović . Najviše izlagača je bilo sa samog Kamenog, ali i susjednih sela i prigradskih mjesta, završno sa Lušticom. Bilo je tu najrazličitijih mliječnih proizvoda, mnoštvo različitih vrsta sireva, suhomesnati proizvodi, jaja, domaći sokovi, vino, rakija, veliki izbor čajeva, tako da žiriju nije bilo lako da izabere tri najbolja štanda po kriterijumu ukupnog utiska, izgleda, ponude i kvaliteta iznijetih proizvoda. Za najbolje su proglašeni štandovi Farme koza „Ubli“, Svetlane Stanovćić (selo Kameno) i Štefice Seratlić (selo Zabrđe), članice Društva maslinara „Boka“.

Sajam je bio i više nego dobro posjećen, čak i prije samog zvaničnog otvaranja, a osim mještana Herceg Novog i okoline, bilo je i stranih turista i pacijenata Instituta Dr Simo Milošević, koji su imali organizovan prevoz. Sajam su posjetili i članovi prekograničnog projekta BETSA – posmatranje ptica i eko-turizam na Južnom Jadranu, iz Baške vode, doline Neretve i Konavala, odnosno Podgorice, Tivta i Herceg Novog. Tom prilikom je potpisan ranije dogovoreni memorandum o saradnji između Agencije za razvoj i zaštitu Orjena i podgoričkog Centra za zaštitu i proučavanje ptica.

Vodeći se činjenicom da je svjetski turistički trend – porast potražnje domaćih autohtonih namirnica uzgojenih na organski način, kao i tradicionalnih jela, Turistička organizacija Herceg Novi i Agencija za razvoj i zašitu Orjena nastoje da organizovanjem ovakvih manifestacija približe mogućnost daljeg razvoja gastro turizma na području hercegnovskog zaleđa, a sve to u saradnji sa mjerodavnim opštinskim službama, mjesnim zajednicama i udruženjima proizvođača.

Voditelj programa bio je Željko Vavić, a za dobro raspoloženje bila je zadužena klapa Castel Nuovo.

Najčitanije