Saglasnost za izgradnju nove saobraćajnice za kompleks Luštica Bay

Opština Tivat dobila saglasnost da krene u izgradnju nove skupe saobraćajnice za kompleks Luštica Bay

Luštica Bay
Luštica Bay

Vlada Crne Gore dala je u četvrtak formalnu saglasnost Opštini Tivat za „izvođenje pripremnih radova većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa“ – nove milionski vrijedne saobraćajnice za budući turistički kompleks Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Preko milijardu eura vrijedan turistički resort na skoro 7 miliona kvadrate zemlje na tivatskom dijelu luštičkog poluostrva, gradi „Luštica Development“, kćerka-firma kompanije „Orascom“ egipatsko-švajcarskog biznismena Samiha Savirisa.

Shodno ugovoro o zakupu zemljišta i investiranju u gradnju turističkog kompleksa na Luštici koji su oktobra 2009. potpisali Saviris, premijer Milo Đukanović i bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš, Opštini Tivat je nametnuta obaveza da pored ostale vodovodne, kanalizacione i elektro-infrastrukture, koju treba dovesti do krajnih tačaka zakupljenog kompleksa na Luštici, izgradi i glavnu drumsku saobraćajnicu kroz cijeli taj kompleks. Riječ je o cesti koja će, preko Grabovca i zaleđa zaliva Trašte, povezati Solila i administrativnu granicu između opština Tivat i Herceg Novi na Luštici iznad Oblatne, prolazeći kroz najveći dio kompleksa Luštica Bay. Izgradnja ove saobraćajnice koštaće preko 10 miliona eura, a najvećim dijelom platiće je crnogorski poreski obveznici, prvenstveno Tivćani jer se gro radova treba finansirati iz tivatske gradske kase. Tivćani su inače, već izdvojili oko 2 miliona eura za ekspropijaciju privatne imovine na trasi ove saobraćajnice. Nova cesta profila dvije kolovozne trake duga je 8,8 kilometara, imaće obostrane pješačke i biciklističke staze, rasvjetu, a na njoj su planirana i tri kružna toka od kojih se prvi treba graditi na Solilima, na postojećem lokalnom putu Tivat-Radovići.

U aktu kojim je Vlada dala saglasnost Opštini Tivat da krene u pripremne radove, stoji da su za projektovanje nopve saobraćajnice u ljeto prošle godine,  dobijeni urbanističko-tehnički uslovi od lokalnog Sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine, kao i da će pripremni radovi trajati šest mjeseci.

Vlada je krajem prošle godine prenijela Opštini Tivat tri miliona eura novca iz državnog budžeta za početak gradnje novog puta za Lušticu. Uz već potrošena dva miliona za ekspropijaciju, Tivćani će, samo za završetak prve faze ovog projekta koji podrazumijeva gradnju 4,8 kilometara puta i dva kružna toka u Solilima i kod Pržne, morati da iz gradske kase izdvoje još skoro četri miliona eura. Finansijska konstrukcija za drugu fazu saobraćajnice od Pržne do Oblatne još ni u naznakama nije zatvorena.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.