16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sa kruzerom FTI Berlin u Kotoru počela glavna nautička sezona

Uplovljavanjem njemačkog kruzera FTI Berlin dužine 140 metara danas je u Kotoru počela glavna nautička sezona. Putnicima i posadi broda, koji plovi pod malteškom zastavom, na rivi je priređena dobrodošlica uz posluženje, priganice rakiju .

Prema najavi iz Luka Kotor u toku ovog mjeseca uploviće i brodovi: Viking Star, Seabourn Sojourn, Le Lyrial, Oceana, Zuiderdam, Norwegian Jade, MSC Musica, Mein Schiff 3,  Silver Cloud i Silver Wind.

Koliko je Kotor važna i atraktivna destinacija za kruzere, pokazuje činjenica da će ove sezone u luku podno zidina drevnog grada uplovljavati i neki potpuno novi, tek izgrađeni kruzeri o kojima psecijalistički časopisi već pišu u superlativu. Tako će 7.aprila u Boku Kotorsku na svom prvom komercijalnom putovanju, uploviti novoizgrađeni brod „Viking Star“ koga je prije nekoliko dana u Trstu, italijansko brodogradlište „Fincantieri Marghera“, predalo njegovom vlasniku –američkoj kompaniji „Viking Ocean Cruises“. Ovaj brod od 47.800 tona može ukrcati 930 putnika. Krajem aprila u Kotor će po prvi put doći i potpuno novi ultraluksuzni mali kruzer „Le Lyrial“ od 10.944 tone, francuske kompanije „Compagnie du Ponant“. Inače, tri starija blizanca ovog broda koji su uređeni više kao luksuzne jahte nego kao klasični kruzeri, redovni su gosti kotorske luke.

Iako su iz poslovodstva Luke Kotor ranije najvili da ove sezone u luku neće svraćati megakruzeri dužine preko 300 metara, narednih mjeseci ipak će američka kompanija „Celebrity Cruises“ u Boku u četiri navrata poslati svoje najveće brodove, 317 metara duge kruzere klase „Solstice“, od po 122 hiljade bruto-tona.

Najčitanije