8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Rukovodstvo Opštine Herceg Novi pozvalo Specijalno državno tužilaštvo da se aktivira na slučaju LED rasvjete

Sa pressa

Na adresu Opštine Herceg Novi je tokom jučerašnjeg dana stiglo Rješenje o izvršenju na osnovu mjenice, kojim se Opštini nalaže isplata 500 hiljada eura kompaniji Novalume, navodnom pravnom nasljedniku kompanije Hesalight, za projekat LED rasvjete u gradu. Tim povodom rukovodstvo Opštine Herceg Novi je danas održalo vanrednu konferenciju za medije.

Pravni tim Opštine Herceg Novi uradio je prigovor na Rješenje izvršenja, a tokom naredne sedmice će nadležnim institucijama procesuirati sve aktere potpisanog ugovora između Opštine Herceg Novi i kompanije Hesalight, kazao je na konferenciji za novinare predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

-Ne možemo da dopustimo da se ovakve stvari dešavaju na teret poreskih obveznika i Opštine Herceg Novi. Ovo je slučaj koji ispituje i Specijalno državno tužilštvo, kazao je Katić.

On je podsjetio da je prilikom preuzimanja vlasti tokom prošle godine, od Osnovnog državnog tužilštva tražena informacija dokle se došlo sa izviđajem konkretnog slučaja. Juče je poslata i urgencija Specijalnom državnom tužilaštvu sa istim upitom.

Katić je pojasnio da se za pravne nasljednike kompanije Hesalight (stečaj), javljaju dvije kompanije, tako da je do danas nedefinisano koja firma je pravi nasljednik. Aneks sporazuma nije potpisan iz više razloga: nepoznat je pravni nasljednik kompanije Hesalight i ne postoje uslovi da se potpiše aneks sporazuma sa firmom koja treba da završi radove, jer je kompanija otišla pod stečaj, a tehnički prijem nije urađen. Takođe, aneks nije potpisan jer bi se na taj način osnažio status stranke u postupku, a sada nije poznato koja kompanija je pravni nasljednik.

-Po ugovoru, naše preduzeće „Komunalno stambeno“ ne može da krene u adaptaciju, odnosno sanaciju LED rasvjete, a sa druge strane imamo situaciju da se mjenica aktivira, iako u ugovoru stoji da je aktivacija mjenice moguća tek nakon izvršenog tehničkog prijema, pojasnio je Katić.

Predsjednik Skupštine opštine Herceg Novi Miloš Bigović podsjetio je na detalje ugovora: potpisnik za kompaniju Hesalight, sa kojom je sklopljen ugovor, je izvjesni gospodin Petrić. Nakon što je ta kompanija otišla pod stečaj i sa kojom niko godinu dana nije mogao da stupi u kontakt, javlja se nova firma Novalume, koja tvrdi da je pravni sljedbenik. Istovremeno se javlja nova firma Hesalight MNE, čiji je osnivač i predstavnik isti Petrić koji je potpisao osnovni ugovor.

-Ugovor koji je potpisan sa firmom Hesalight je primjer klasičnog korupcionaškog ugovora. Sam ugovor unutar sebe sadrži odredbe koje su međusobno kontradiktorne i ostavlja prostor da se kroz razrađenu šemu na relaciji advokati-javni izvršitelji-nove firme koje se javljaju kao navodni pravni nasljednici, stvara takva osnova da iz Opštine Herceg Novi izvlače enormna sredstva bez osnova, kazao je Bigović.

Herceg-Novi Foto M. Marušić Boka News

On je zatim pojasnio da je po ugovoru obaveza kompanije bila da prvu fakturu o obavljenom poslu Opštini Herceg Novi dostavi 6 mjeseci nakon montaže svih svjetiljki. To nije urađeno jer ako bi kompanija dostavila račun, na koji Opština ima pravo da uloži prigovor, kompletan proces bi se premjestio u parnični postupak.

-Oni su to izbjegli tako što su nam ispostavili mjenicu, koju, ukoliko se naš prigovor ne usvoji, moramo da platimo, iz prostog razloga što kada je mjenica u pitanju, prigovor ne odlaže izvršenje. Radi se o smišljenom konceptu kako bi se direktno oštetio budžet Opštine Herceg Novi, iako posao koji je trebalo da urade, nije završen.

-Kako javni izvršitelj u ovakvom pravnom galimatijasu ima hrabrosti da donese Rješenje o izvršenju, direktno oštećujući budžet Opštine Herceg Novi? Nadam se da će vijeće Privrednog suda prihvatiti naš prigovor i da ćemo ove probleme rješiti u parničnom postupku. Da ne bude zablude, Opština Herceg Novi ne bježi od plaćanja, ali ne možemo da platimo nezavršen posao. Imamo odgovornost prema građanima, želimo da platimo završen posao i kvalitetnu rasvjetu. Fušeraj i ovakvu vrstu posla ne možemo i ne bi bilo odgovorno da platimo, poručio je Bigović.

Rukovodstvo našeg grada je najavilo da će Opština preduzeti sve zakonski dozvoljene radnje kako bi zaštitila građane Herceg Novog.

-Ukoliko nadležni organi ne prihvate naše argumente, za koje smo 100 odsto uvjereni da su tačni i ispravni, mi se nećemo libiti bilo kakvih aktivnosti kako bismo zaštitili građane i budžet Opštine Herceg Novi. Čvrsto sumnjamo da se radi o korpucionaškom poslu, a posebno brine činjenica da Specijalno državno tužilaštvo ne daje nikaakv odgovor po pitanju LED rasvjete u našem gradu. Apelujemo na sve učesnike ovog posla, a prije svega na javnog izvršitelja koji je donio Rješenje o izvršenju, da u najkraćem mogućem roku poništi sopstveno rješenje, kako bi se zaštitio interes Opštine Herceg Novi. Sigurni smo da je javni izvršitelj, ne poznajući činjenično stanje, ili doveden u zabludu ili ima neki interes za koji sam siguran da će se utvrditi u budućnosti, zaključio je Bigović.

Najčitanije