Rukovodstvo Opštine H.Novi radi na rješavanju pitanja mulja iz PPOV

Postrojenje-za-prečišćavanje-otpadnih-voda-Nemila-Herceg-Novi

Pored intenzivnih aktivnosti na završetku projekta izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV), rukovodstvo Opštine Herceg-Novi aktivno radi na rješavanju važnog pitanja tretmana otpadnog mulja koji nastaje u procesu prečišćavanja otpadnih voda.

Jedno od rješenja predočeno je na prezentaciji koju je preduzeće „Yunirisk“ održalo za predstavnike Opštine, na čelu sa predsjednikom Stevanom Katićem i potpredsjednicom Danijelom Đurović, predstavnike preduzeća „Vodovod i kanalizacija“, Društva za izgradnju vodovodne i kanalizacione infrastrukture i „Komunalno stambenog“.

Na samom početku, predsjednik Katić istakao je da je namjera Opštine Herceg Novi da se odluči za ekološki i ekonomski najprihvatljivije rješenje.

Potpredsjednica i menadžer na projektu izgradnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture, Danijela Đurović kazala je da je pitanje tretmana finalnog mulja otvoreno, sa njim se suočava više crnogorskih opština i važno je doći do kvalitetnog, održivog rješenja. Dodala je da, imajući u vidu broj stanovnika u našoj opštini i procjene količina mulja koji će PPOV produkovati, treba razmišljati o saradnji sa susjednim opštinama i zajedničkom ulaganju u rješenje koje se pokaže kao najbolje.

Prezentacija, tretman mulja iz PPOV

Kako se na prezentaciji moglo čuti, MID-MIX tehnološki postupak omogućava da se mulj iz PPOV trajno transformiše u materijal sa novom upotrebnom vrijednošću –  koji može da se koristi kao sirovina ili da se bezbjedno, u skladu sa EU propisima, odlaže na sanitarnoj deponiji, tako da se  u potpunosti eliminiše bilo kakvo dalje ugrožavanje prirode i životne sredine. Način fukncionisanja objašnjen je na primjeru MID-MIX postrojenja u Koprivnici, u Hrvatskoj koje je koristi istu tehnologiju prerade otpadnih voda kao PPOV u Herceg Novom.

 

1 komentar

  1. Pa dobro, zar PROJEKAT kanalizacionog sistema, koji se gradi u opštini Herceg Novi od Bijele do Igala, nije obuhvatio i NAČIN TRETIRANJA OTPADNOG MULJA I NJEGOVO ODLAGANJE, nego je OSTALO da opština Herceg Novi, nakon puštanja sistema u rad, rešava ovo NAJVAŽNIJE pitanje?
    Tako ste isto radili u Brodogradilištu “Bijela”, iz tehnološkog postupka remonta brodova OSTAO JE OPASNI GRIT, koji je ostao, da država Crna Gora rešava ovo pitanje! Naravno rešava ga kreditima koje će vraćati građani Crne Gore!
    Odgovornosti za ovakve “slučajeve” nema?!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.