13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rukovodioci Centra za kulturu Tivat iznenada podnijeli ostavke

Kaluđerović i Laković
Kaluđerović i Laković

Izvršni i umjetnički direktori Centra za kulturu Tivat Vojislav Kaluđerović i Dragan Laković podnijeli su danas ostavke na te funkcije.

Njih dvojica kako su nam potvrdili ostavke su proslijedili Savjetu JU CZK, ali nisu željeli da detaljnije obrazlažu zašto su se odlučili da odu sa čela institucije kulure koja je za svoje programske aktivnosti ove godine pobrala brojna priznanja i komplimente kako laičke, tako i stručne javnosti. Rekli su samo da je u pitanju „neslaganje“ sa predstavnicima osnivača  CZK – Opštine Tivat.

Kako nezvanično saznajemo, razlog iznenadnom potezu Kaluđerovića i Lakovića je njihovo nezadovoljstvo stavom rukovodstva Opštine Tivat u vezi prioriteta rada i organizacionih promjena u CZK, a koji žele sprovesti opštinari. U predlogu budžeta Opštine za narednu godinu, CZK-u su djelimično smanjena sredstva za programske aktivnosti, a opštinari žele da se novac koji je previđen za produkciju nove pozorišne predstave mjesto toga, sa dodatnim sredstvima, uloži u sređivanje sada prilično neuslovne, velike dvorane u toj ustanovi kulture. Rukovodioci Opštine izašli su i sa predlogom da se iz sastava CZK dogodine izdvoji posebna JU „Muzej i galerija“, čemu se Kaluđerović i Laković protive smatrajući to neracionalnim i nepotrebnim potezom koji će samo povećati administrativne troškove i usložiti organizacione aktivnosti na teatarskim i književnim programima koji se odvijaju u galeriji i na maloj kamernoj sceni u kompleksu srednjevjekovnog ljetnjikovca Buća – Luković gdje je smještena i muzejska zbirka.

Čelnici CZK ostali su ustrajni u zahtjevu da Opština kao osnivač, obezbjedi traženih oko 72 hiljade eura za produkciju nove pozorišne predstave jer insistiraju na zadržavanju visokog nivoa kvaliiteta teatarske produkcije po kojoj je tivatski Centar prepoznat posljendjih 15 godina i u kojoj je stvorio zavidan renome na području bivše Jugoslavije. Dio opštinskog rukovodstva to nije prihvatio, nudeći kao „kompromis“ angažman dvojice „manje skupih“ crnogorskih autora da naprave novu predstavu, što su Kaluđerović i Laković koji su već poodmakli u pravljenju novog komada sa poznatim dramskim piscem Stevanom Koprivicom, odbili. Njih dvojica smatraju da Tivat u kulturu mora zadržati i unaprediti postignuti visoki nivo jer je npr. ovdašnji ljetnji festival kulture „Purgatorije“,  prije dva mjeseca i zvanično u anketi bloga Belgrade Edit Culture, proglašen za najbolji regionalni pozorišni festival 2015-16 godine,  a tivatski CZK nakon usješne saradnje sa novosadskim Srpskim narodnim pozorištem, dobija pozive za koprodukcije sa poznatim teatarskim kućama regiona poput “Bitefa”, Narodnog pozoršta iz Beograda i podgoričkog Crnogorskog narodnog pozorišta.

Inače, Kaluđerović je na mjesto direktora CZK došao prije dvije godine kao kadar SDP iz koje je u međuvremenu izašao i napustio politiku jer, kako je naglasio “želi da se bavi samo kulturom”. Diplomirani producent Dragan Laković u posljednjih nekoliko godina bio istaknuti član OO DPS Tivta i kandidat za odbornika te stranke na pretprošlim lokalnim izborima.

Sekretarka za kulturu i društvene djelatnosti u Opštini Tivat Dubravka Nikčević nam je kazala da nije zvanično upoznata sa ostavkama dvojice čelnih ljudi CZK. Potpredsjednik Opštine dr Siniša Kusovac nije bio spreman da to zvanično komentariše “dok se ne sastanem sa Kaluđerovićem i Lakovićem i dok od njih čujem razloge i vidim može li se tu što eventualno promijeniti.”

 

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije