15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Rufus Dayglo: Slaviti pank kulturu u Herceg Novom sa svima vama je prava čast

,,Imao sam sreće da posjetim Hercegnovski

Strip

ranije i steknem nevjerovatne nove prijatelje. Vratiti se u taj grad, predstaviti moj strip “Last Gang in Town” i slaviti pank kulturu sa svima vama je prava čast”, kazao je jedan od najpoznatijih britanskih strip crtača Rufus Dayglo, glavni gost Pank strip vikenda koji će Hercegnovski Strip Festival organizovati od 7. do 9. aprila na više lokacija u Herceg Novom.

Povod organizovanja strip vikenda sa ovom tematikom su značajni jubileji koji se obilježavaju u ovoj godini, a povezani su sa 40 godina od nastanka punk-rocka. U kontekstu obilježavanja četiri decenije punk-rocka je i serijal stripova „Last Gang in Town“, koji jeRufus Dayglo nedavno završio za američki VERTIGO – imprint jedne od najvećih sjetskih kuća DC COMICS.

Serijal je doživio veliki uspjeh, a bavi se punk-rock kulturom u Velikoj Britaniji sedamdesetih godina.

,,Odrastao sam sa pank bendovima i pank kulturom u Londonu. Kako je pjevao Mik Džouns iz Clasha, “postadoh panker”. Strip “Last Gang in Town” je ljubavno pismo scenariste Simona Olivera i mene posvećeno Londonu, panku i buntu. Mi smo serijal radili tačno u vrijeme dolaska Donalda Trampa na vlast u Sjedinjenim Američkim Državama. Sada, više nego ikada, mi moramo da pobijedimo razne Donalde Trampove širom svijeta i odbranimo slobodu, toleranciju i različitost. To je ono za šta se pank zalaže. Nadamo se da ćemo stripovima inspirisati nove buntovnike”, kazao je Rufus.

Rufus Dayglo će na Pank strip vikendu imati izložbu originala iz serijala ,,Last gang in town“, a održaće i predavanje na istu temu. Rufus koji je u 2014. godini već bio gost Hercegnovskog strip festivala, crtač je stripova kao što su Judge Dredd, Tenk Girl, Snaked… ali i autor za kojeg se vezuje rad na muzičkim spotovima jednog od najvećih svjetskih bendova – Gorillaz, te mnogi projekti iz svijeta animacije i igračaka.

Strip

Pank strip vikend počinje koncertom Psihomodo popa u petak 7. aprila u 21 sat u Domu kulture Đenović. Ulaz na koncert, kao i na sve programe u okviru strip vikenda, biće slobodan, a poznati zagrebački bend će nastupiti poslije zvaničnog otvaranja i svirke predgrupa Hunting Souls, Podosti i Fast woman and slow horses kojima će se pridružiti i italijanski strip autor i muzičar Walter Trono.

U aprilu ove godine se navršava 40 godina od objavljivanja prvog albuma ,,The Clash“, istoimenog britanskog benda koji je, uz Sex pistols, sinonim i, praktično, utemeljivač punk-rocka u Velikoj Britaniji. Upravo je i najpoznatiji singl ,,Sex pistolsa“ – ,,God save the Queen“ nastao iste te 1977. godine, a godinu kasnije i singl ,,Last gang in town“, grupe The Clash, koja je i poslužila za naslov strip serijala Rufusa Daygloa.

Te dvije pjesme su potpuno promjenile način ophođenja u rock muzici ali i označile stvarni početak uspješne ere punk-rocka. Uz to, ove godine se navršava i četiri decenije kako se Sid Vicious priključio Sex Pistolsima, što je povod da se u okviru Pank strip vikenda, a u saradnji sa kulturnim centrom KINO, javno emituje film ,,Sid and Nancy“.

Strip

Program Pank strip vikenda

petak 7. april

– Dom kulture Đenovići

17;00h: berza, live art, crtanje na majicama – Rufus Dayglo, Walter Trono, Nikola Ćurčin, gost iznenađenja

21;00h: svečano otvaranje  koncert – Psihomodo pop – predgrupe: Fast women&slow horses with Walter Trono; Hunting souls; Podosti

subota 8. april

– KINO – trg Nikole Đurkovica

12;00h: Izložba – Rufus Dayglo live art; Velika strip prevara/Great comic swindle; berza

– Pub Got – stepeništeste 28. oktobra

20;00h: Punk stairs Dayglo, Trono, Ćurčin & gost iznenađenja

nedjelja 9.april

– KINO – trg Nikole Đurkovica

10;00h: Cjelodnevni punk filmovi; all day punk movies berza; live art 20;00h: Film: Sid&Nancy; uloge: Gary Oldman – Chloe Webb scenaristi: Alex Cox, Abbe Wool; režija: Alex Cox

Najčitanije