10 C
Kotor

Slušaj online radio

Ronilačke lokacije na UNESCO-vom popisu

Kada je nešto uvršteno na UNESCO-ovu listu svjetske pomorske baštine, onda je jasno da se radi o lokacijama uistinu vrijednima pažnje i divljenja.

Donosimo vam kratki pregled devet ronilačkih lokacija koje se nalaze na UNESCO-vom popisu:

  1. Otočje Galapagos – smješteno oko 1000 kilometara od obala Južne Amerike ovo pacifičko otočje pod utjecajem je tri oceanske struje. Sastoji se od 19 otoka na kojima i oko kojih obitava mnoštvo morskih vrsta, a ujedno je i najbolji primjer evolucijske teorije.
  2. Veliki koraljni greben – ovaj australski lokalitet ima najveću kolekciju koraljnih grebena na svijetu. Dovoljno je reći da ima preko 400 vrsta koralja, 1500 vrsta riba te oko 4000 vrsta mekušaca.
  3. Obala Ningalo – zapadna obala Australije mjesto je gdje se nalazi pozicija jednog od najdužih grebena smještenih blizu obale. Ovdje se može naći velik broj različitih morskih vrsta, od morskih kornjača do kitopsina.
  4. Zaljev morskih pasa – još jedno mjesto smješteno u zapadnoj Australiji, poznato je po svom dnu prekrivenom morskim travama (najveće i najbogatije dno takve vrste na svijetu), populaciji morskih krava te stromalotitima koji spadaju među najstarije oblike života na svijetu.
  5. Prirodni park Tubbataha Reefs – smještena na Filipinama Tubbataha se sastoji od kombinacije prastarih koraljnih grebena, okomitih grebena, prostranih laguna i koraljnih atola.
  6. Lagune Nove Kaledonije – na francuskom Tihom oceanu smješten je arhipelag Nove Kaledonije čije se područje laguna odlikuje koncentracijom raznovrsnih grebena koji su stanište brojnih ugroženih vrsta kao što su kornjače, kitovi i morske krave.
  7. Nacionalni park Cocos Island – podvodni svijet ovog nacionalnog parka smještenog na pacifičkim obalama Kostarike jedno je najboljih mjesta za promatranje morskih pasa, delfina, raža, tuna…
  8. Malpelo utočište za floru i faunu – poznat kao jedna od najatraktivnijih ronilačkih lokacija zbog svojih strmih zidova i pećina, ovaj morski park u Kolumbiji stanište je gigantskih kirnji, sabljarki i rijetko viđenih vrsta morskih pasa.
  9. Saint Kilda – smješten u Škotskoj ovaj vulkanski arhipelag sastoji se od otoka Hirta, Dun, Soay i Boreray sa spektakularnim visokim klisurama. Njegove oceanske plave vode prizor su koji bi svakako trebalo vidjeti, ako ste ikako u mogućnosti.

Najčitanije