17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – Gastro manifestacija Makaruli privukla brojne posjetioce

Tradicionalna gastro manifestacija “Risanski makaruli” održana  je sinoć na glavnom risanskom trgu, u prisustvu velikog broja mještana i turista.

Anka Perović iz nevladinog udruženja “Organizacija žena Risna” kazala nam je da su zadovoljni što je iz godine u godinu sve više gostiju i učesnika.

,,Ova fešta po osmi put okuplja mještane i sve one ljude dobre voje koji su spremni da se druže sa nama  uz  tradicionalno dobro jelo i dobru zabavu. Na ideju da u Risnu organizujemo ovakvu feštu doši smo prije devet godina kada smo tražili šta je to po čemu je Risan prepoznatljiv, htjeli smo nešto što zbližava ljude a to je uvjek dobra trpeza. Zato smo tražii nešto što je tradicionalno, došli smo na ideju da to budu risanski makaruli jer su čuveni svatovski makaruli koji su se nekada spremali ne samo za svadbe već i za slave i ostala okupljanja. Prvobitno se tijesto za makarule pripremalo samo od brašna i vode a zatim su se počela dodavati i jaja i posipali bi se sa slanim sirom. Kasnije su se pravili sa dobrim toćem od junetine koji se dugo dinsta uz razne začine a zatim se prešlo i na slatke makarule posute šećerom i orasima”, ističe Perović.

Ona dodaje da pored risanskih makarula štandove na risanskoj pjaci krase i ostala stara risanska jela i poslastice. Neizostavne gurabije, priganice, petrogradski kolač, slane pite…

Makaruli – Risan 2017.

Domaće specijalitete pripremiili su: vrtić Risan, Osnovna škola ,,Veljko Drobnjaković”, Dom starih ,,Grabovac”, kafana ,,Krivokapić” , pekara ,,Hipnos”, NVO ,, Ruke” iz Herceg Novog, Jokina kužina,  te domaćice iz Perasta, Tivta, Herceg Novog, Grblja, Kavča.

Na štandovima su dominantni bili makaruli pripremani na razne načine ali su posjetioci mogli probati i razne druge slane delicije kao i mnogobrojne vrste torti i kolača uglavnom pripremljenih po starinskim receptima.

U programu su učestvovali mališani iz vrtića “Radost”, KUD “Nikola Đurković”, muzički sastav ,,Slow time” i pjevač Igor Đurović. Program je vodio Miomir Maroš.

Organizator ove manifestacije je nevladino udruženje “Organizacija žena Risna” uz pomoć brojnih sponzora.

Davne 1835. godine, makarule – koje su služene na svadbama, opisao je i Vuk Stefanović Karadžić. Putujući po Crnoj Gori i Boki, boravio je i u Risnu kod svog prijtelja Vuka Popovića, nakon toga napisao je “Kovčežić”- jedno od poglavlja knjige o Boki Kotorskoj, štampane u Beču 1849. godine koje govori o životu, vjeri, kulturi i običajima u Risnu.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije