15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Risan – apel za uređenje i očuvanje palmi

Risanske palme
Risanske palme

Iz Risna stiže apel da nadležni preduzmu neophodne korake kako bi se ovaj jedinstveni dvored palmi sačuvao od propadanja te održavao po svim svijetskim standardima kojima svi stremimo.

„Kazali su mi da su palme i risansko šetalište uređeni, da JKP iz Kotora radi svoj posao i da ne treba da brinemo!

Svaki dan šetam Risnom i gledam te “uređene” zelene površine, “orezane” palme, popravljene i ofarbane klupe za sjedenje pored šetališta i obale, trotoare ….

Prosto ne mogu da vjerujem, onome što čujem ili što vidim….nekad čuveno risansko šetalište sa jedinstvenim dvoredom palmi je dovedeno u takvo stanje “brigom” nadležnih službi i naravno naše nam drage Opštine – Kotor.

Na početku turističke sezone, za koju kažu nadležni da će biti najbolja, mi imamo takvu situaciju u našem lijepom risnu da vas prosto prođe milina, no da ne pišem dalje jer ove donje slike govore više od riječi:

Risanske palme
Risanske palme

Od mula tj. luke predviđene za “bijelu” flotu pa sve do Stare Slanice svuda ista slika.

Risanske palme
Risanske palme

Nekada čuvene zelene površine zasađene raznobojnim cvijećem sada su zarasle i devastirane pored kojih sa nelagodnošću prolazite bojeći se od zmija.

Palme koje su zasmetale kontejnerima za smeće pa su prilagođene postojećoj situaciji, kao da su one posađene nakon postavljanja stanice za kontejnere, uklopile su se u razmjeri sadnje palmi, ovo ima samo kod nas i niđe vise.

Kod ovako “sređene” palme lakše je naći destinaciju prenoćišta, apartmana, a ova zadnja slika nam prikazuje

Risanske palme
Risanske palme

Palmu koja se nalazi u blizini kuće Narodnog Heroja Nikole Đurkovića, kojeg prizivamo kad nam treba, a palmu u blizini kuće svi zaobilaze u velikom krugu.

Kažu, da su palme koje se nalaze u privatnim posjedima dužni da obrezuju i održavaju oni u čijim se posjedima nalaze.

Dali je to tako?

Svi znamo da te palme nijesu oni sadili već građani Risna i da su one opšte dobro te prema tome dobro ove države o kojem ista mora da se brine.

Apelujem na nadležne da preduzmu neophodne korake kako bi se ovaj jedinstveni dvored palmi sačuvao od propadanja te održavao po svim svijetskim standardima kojima svi stremimo.

Branislav N. Kordić

Najčitanije