7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Na Rimskim mozaicima predstavljen Lođ

CITY RE: INVENTED naziv je izložbe fotografija koja je otvorena tačno u podne u subotu na Rimskim mozaicima u Risnu.

Posjetioce i zvanice pozdravila je Ana Nives Radović direktorica TO Kotor koja je kazala da izložba promoviše javni prostor poljskoga grada Lođ u cilju promocije tog grada kao kandidata za domaćina svjetske izložbe EXPO 2022. godine.

Izložbu je otvorila Irena Tatažinjska, ambasadorka Republike Poljske u Crnoj Gori.

„Lođ je grad sa neobičnom istorijom. Često ne razmišljamo odakle smo, čega su bili svjedoci zidovi pored kojih prolazimo. Koji savremeni gradovi u svijetu bi mogli biti nazvani kao Lođ zbog vremena nazvanog obećanom zemljom. Grad ima 3 800 kamenih kuća, 27 zamaka, 200 fabrika i nekoliko desetina vila što predstavlja samo dio bogatog nasljeđa koje je ostalo nakon industrijskog procvata grada tokom 19. i 20. vijeka. Stanovnici Lođa su prestali da primjećuju njegovu ljepotu, ali danas grad se oporavlja zahvaljujući ljudima koji su podignuli pogled…“ kazala je između ostalog otvarajući izložbu Tatažinjska.

Inače, rezultat nadmetanja gradova za domaćina EXPO 2022. godine biće objavljen u novembru ove godine.

U konkurenciji su gradovi: Mineapolis u Sjedinjenim Američkim Državama, Rio de Žaneiro u Brazilu i Buenos Aires u Argentini.

Izložba se može pogledati do 28.oktobra 2017. godine.

Organizator manifestacije je Turistička organizacija opštine Kotor u saradnji sa ambasadom Republike Poljske u Podgorici.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Rimski mozaik

Vraćanje nakon konzervacije i restauracije dva mozaika nadjenih 2004.

Aktivna i neposredna saradnja Lokaliteta Rimskih mozaika i Ambasade republike Poljske u Podgorici, započinje još 2014. godine kada je predstavljena izložba posvećena radovima poljskih arheologa Centra za proučavanje antike jugo-istočne Evrope pri Varšavskom univerzitetu koji  počeli su iskopavanja u Risnu 2000. godine.

Posebno smo ponosni što smo  započeli realizaciju projekta vraćanja (konzervacije i restauracije) 2 mozaika nadjenih 2004. u saradnji sa poljskim arheolozima koji je trebao da  da počne u septembru 2017. godine, poručuju zaposleni sa Rimskih mozaika.

Projekat je podržan od strane Ambasade republike Poljske u Podgorici, Ministarstva kulture Crne Gore, Centra za proučavanje antike jugo-istočne Evrope pri Varšavskom univerzitetu, Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore i Turističke organizacije opštine Kotor.

 

Najčitanije