12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Rimske mozaike posjetilo skoro 40.000 turista

Rimski mozaici – foto Ranko Maraš

Risanski lokalitet „Rimski mozaici” od 1.januara do 19. oktobra 2017. godine posjetilo  je 39.265 posjetilaca što je za 2,9% više u odnosu na isti period prošle godine, kada je lokalitet posjetilo 38 165 posjetilaca.

Pojedinačnih posjeta je bilo 20,18 %, dok su grupne posjete iznosile 79,82 % u koje su uračunati učesnici radionica i posjetioci koji su oslobođeni plaćanja ulaznice, a odnosi se na posjete Asocijacija turističkih vodiča, đačke ekskurzije i slično.

Rimski mozaici – foto Boka News

Posredstvom Kotor Open Toura-a, koji obuhvata kupon za posjetu Rimskim mozaicima, lokalitet je posjetilo 12.935 dok je posredstvom Montenegro Shorex-a bilo 12.946 turista.

Najveći broj turista koji su posjetili „Rimske mozaike”  je iz  UK, USA, Italije, Španije, Francuske, Rusije.

Risan je najstarije naselje u Boki. Pominje se već u 3. vijeku p.n.e. kao ilirsko utvrđenje. Prema predanju, u Risnu je, pod najezdom Rimljana, našla utočište Ilirska kraljica Teuta. U Risnu se nalaze mozaici iz rimskog perioda nastali krajem 2. i početkom 3. vijeka n.e. U sredini mozaika nalazi se predstava boga Hipnosa, jedina figura tog božanstva na istočnoj obali Jadrana.

Rimski mozaici – foto Ranko Maraš

Risan je jedan od najvećih arheoloških lokaliteta kod nas, naročito njegov dio preko puta hotela Teuta, nazvan Carine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije