13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rijeka – Prijem delegacije iz Kotora uz otvorenje izložbe “Boka u slici”

Rijeka – Prijem gradonačelnika Kotora

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa zamjenicima primio je članove delegacije Grada Kotora, koji se nalaze u posjetu Rijeci u sklopu karnevalskih događanja te Dana Bokelja u Rijeci –Tripundanskih dana, koje organizira Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” Rijeka.

Nakon prijema na Korzu je otvorena izložba fotografija Voljena Grbca “Boka u slici”.

Delegaciju Kotora činili su gradonačelnik Kotora dr. Aleksandar Stjepčević i menadžer Grada Kotora Srđan Dragomanović, u pratnji kap. Bože Brajaka, predsjednika Udruge “Bokeljska mornarica 809” Rijeka i Tomislava Brguljana, člana predsjedništva Udruge.

Sa gradonačelnikom Rijeke
Sa gradonačelnikom Rijeke

Zaželjevši gostima dobrodošlicu u Rijeku, gradonačelnik Obersnel istaknuo je kako Rijeku i Kotor vežu, što sve predstavlja dobar temelj za razvoj daljnje suradnje dvaju gradova, mnoge gospodarske, kulturne i povijesne veze te pomorska orijentacija obaju gradova.  Stoga nije nimalo iznenađujuće, dodao je, što je upravo u Rijeci utemeljena udruga “Bokeljska mornarica”, koja je prije tri godine obnovila svoj rad. Osim što je u Rijeci vrlo aktivna zajednica Kotorana, Rijeka održava i stalnu suradnju sa zajednicom Hrvata u Kotoru.

Gradonačelnik Kotora u Rijeci
Gradonačelnik Kotora u Rijeci

Gradonačelnik je istaknuo kako šansa za daljnji razvoj oba grada leži i u suradnji na međunarodnom planu. Naime, gradonačelnik Kotora član je stalnog tijela Crne Gore koje se zalaže za ulazak Crne Gore u Europsku uniju, a nedavno je postao predsjednikom Udruge jadransko-jonskih gradova, kojeg je Grad Rijeka aktivnim članom od samih početaka. “Vjerujem kako se radom kroz Udrugu može učiniti puno za povezivanje naših država, pa slijedom toga Rijeke i Kotora, izgradnjom nedostajuće cestovne infrastrukture,” kazao je gradonačelnik Obersnel, uz kojeg su na prijamu bili i njegovi zamjenici Miroslav Matešić i Marko Filipović.

Rijeka - Izložba  Boka u slici
Rijeka – Izložba “Boka u slici”

Kotorski gradonačelnik Stjepčević zahvalio se na toploj dobrodošlici, istaknuvši kako su Rijeku i Kotor vežu mnoge poveznice, posebice između pomorskih škola i fakulteta, te izrazio nadu da će suradnja u budućnosti biti još bogatija. Ujedno je Udruzi “Bokeljska mornarica 809” Rijeka zahvalio na njegovanju tradicije bokeljske mornarice te promociji Kotora u Rijeci i Hrvatskoj.

U znak sjećanja na kotorski gradonačelnik Stjepčević riječkoj je gradonačelniku poklonio je fotomonografiju Kotora, čiji je autor prvak riječke Opere Voljen Grbac, a dio fotografija iz knjige mogli su na izložbi “Boka u slici” postavljenoj na Korzu pogledati i Riječani.

Proslava u Rijeci
Proslava u Rijeci sa gradonačelnikom Rijeke

Autor je izložbom koja uključuje  24 fotografije proveo gradonačelnika Vojka Obersnela te gradonačelnika Kotora Aleksandra Stjepčevića.

Voljen Grbac, operni pjevač, glazbeni pedagog, putopisac i fotograf, za više posjeta Boki kotorskoj u Crnoj Gori, posebno Kotoru i okolnim gradićima Perast, Kotor i Dobrota, zabilježio je na fotografijama krajobraz, ljude i običaje.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije