16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ribari u Novom traže dio luke

Herceg - Novi - Foto Boka News
Herceg – Novi – Foto Boka News

 Na javnoj raspravi  o Nacrtu plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja, predsjednik Udruženja ribara “Škver”, Silvio Tonsati govorio je   o problemima hercegnovskih ribara, koji nemaju svoju luku, prenose Vijesti.

Za vrijeme turističke sezone je posebno teško jer od turističkih brodića nemaju gdje da pristanu.

Tonsati je rekao da se u Herceg Novom privrednim ribolovom bave vlasnici pet koča koje obično pristaju u Kumboru i Zelenici i 16 manjih brodova.

Ribari traže da se koncesionim aktom odredi dio luke ili neko drugo pristanište i vezovi koje će oni moći da koriste.

U organizaciji JP „Morsko dobro“ u Herceg Novom je organizovana prva od četiri planirane javne rasprave o Nacrtu plana davanja koncesija za luke od lokalnog značaja i ostale objekte obalne / pomorske infrastrukture za 2015. godinu.

Plan je preduslov za realizaciju strateških ciljeva koji se odnose na izgradnju, rekonstrukciju, sanaciju objekata i dalji razvoj nautičkog turizma i pomorskog saobraćaja.

Zasnovan je na principima održivog razvoja, racionalnog korišćenja obale i unapređenja obalne infrstrukture.

Za Plan o davanju koncesija za luke od lokalnog značaja JP „Morsko dobro“ je predložilo 8 luka od Herceg Novog do Budve, među kojima su tri na području hercegnovske opštine.
To su Luka Škver, Akvatorij i sidrište Luke Zelenika i Lazaret – Meljine.

U raspravi se čulo da je Ugovor o zakupu Luke Škver kao i Luke Kalimanj u Tivtu istekao te da će „Morsko dobro“ predložiti nadležnom ministarstvu da se situacija za ovu godinu premosti potpisivanjem aneksa o produženju ugovora.

Najčitanije