13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Reprint izdanje monografije „Bokeška priča o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog“

Herceg – Novi – foto Boka News

Povodom dolaska relikvija Svetog Leopolda u rodni Herceg-Novi iz štampe je izašlo reprint izdanje monografije „Bokeška priča o mladosti Sv. Leopolda iz Herceg Novog“ autora prof. Lazara Seferovića i Matej Pašete.

„Željeli smo ovom malom monografijom otkriti mladog Bogdana u ambijentu njegovog rodnog grada i Boke Kotorske.

Prikazujući ambijente Bogdanovog djetinjstva i rane mladosti u Herceg Novome i Boki Kotorskoj, htjeli smo ih ovjekovječiti, otkrivajući tako ovaj kraj najširem krugu vjernika, hodočasnika i turista. Praktično, ova publikacija trebalo bi da bude njihov vodič. Naravno, željeli smo da i domicilno stanovništvo rodnog grada, njegovi Novljani, otkriju prave vrijednosti svog velikog sugrađanina“, zapisali su u autori, djed i unuk Lazar i Matej.

Leopold Mandić
Leopold Mandić

Drugo, inovirano reprint izdanje knjige o mladosti Sv. Leopolda, povodom 150 godina od njegovog rođenja omogućila je Opština Herceg Novi.

Da podsjetimo prvo izdanje ove monografije promovisano je u Herceg Novom, Tivtu i Kotoru 2011. godine.

Lazo Seferović
prof. Lazar Seferović

Poznati hercegnovski javni radnik, publicista i istoričar umjetnosti, prof. Lazar Seferović kazao je da monografija na 84 strane donosi 150 fotografija, akvarela i gravura iz prošlosti i sadašnjosti, kojima se opisuje putovanje u 19. i 20. vijek, doba mladog Bogdana Mandića (Svetog Lopolda Mandića) i priča njegov život i stasavanje u Herceg Novom.

Najčitanije