7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Remont “Jadrana” u Bijeloj drastično kasni

Jadran
Jadran

Generalni remont najvrijednijeg i najstarijeg broda Mornarice VCG – jedrenjaka “Jadran” u Bijeloj, drastično kasni u odnosu na planiranu dinamiku, a rokovi za završetak posla ukupne vrijednosti oko 1,8 miliona eura, do sada su u nekoliko navrata pomjerani i to najvećim dijelom krivicom brodogradilišta.

“Jadran” je iz svoje matične luke Tivat na remont u Bijelu otplovio u septembru 2013, a očekivalo se da posao na 82 godine starom reprezentativnom jedrenjaku bude završen najkasnije do sredine ljeta 2014. Međutim, remont se otegao na skoro godinu duže od toga, uprkos ogromnim naporima i ličnom zalaganju koji su u u taj posao uložili posada broda i komanda Mornarice VCG. Kašnjenju je posebno kumovala loša suituacija u Jadranskom brodogradilištu (JBB) koje kuburi sa likvidnošću a njegovi radnici demotivisani su činjenicom da Vlada namjerava brodogradlište prodati “na komad” kroz stečaj, a njih u najvećem broju ostaviti bez posla.

Iz Ministarstva odbrane (MO) kazano nam je da poslovi na školskom brodu “Jadran” kasne “zbog kompleksnosti samog procesa i vrste remonta, kao i proširenja radova, predviđenih osnovnom verzijom remontnog iskaza“, te je stoga već nekoliko puta došlo do produžavanja rokova.

JADRAN u Bijeloj
JADRAN u Bijeloj

„Proširenje remontnih radnji u odnosu na ugovorene, podrazumijevalo je izradu novih projektnih rješenja, zatim nabavku i isporuku nove opreme i sredstava, ugradnju i brodograđevno-tehnička prilagođavanja, što je uslovilo produženje roka završetka remonta broda. Osim toga, postojeći finansijski problemi, nedovoljan broj kvalifikovanog personala, kao i proces reorganizacije u JBB otežavaju ugovorena plaćanja nabavki i usluga, i plaćanje usluga prema podizvođačima radova, što takođe usporava završetak planiranih remontnih radnji.“- saopšteno nam je iz resora ministarke Milice Pejanović-Đuriđić.

MO je potvrdilo da je ugovorom za remont „Jadrana“ predviđeno i plaćanje penala od strane JBB „u slučaju neopravdanog kašnjenja remonta“.

“Do sada ovi uslovi još nijesu prekoračeni, ali ako do toga dođe ovaj mehanizam biće primijenjen u skladu sa ugovorom.“- kažu u MO. Iz tog resora su negativno odgovorili na pitanje „Vijesti“ da li zbog ovakvih okolnosti u Bijheloj, razmišljaju da remont najvrijenijeg broda Mornarice završe u nekom drugom obližnjem brodogradilištu.

“Ne razmišlja se o alternativnoj brodograđevinskoj instituciji, kao mogućem rješenju za završetak remonta, jer smatramo da brodogradilište Bijela, uprkos navedenim problemima, ima kapaciteta da ovaj projekat uspješno završi. Kao prilog tome svjedoči uspješan završetak remontnih radova i dokovanja tri broda Mornarice, odnosno patrolnog broda P-33 i raketnih topovnjača RTOP-405 i 406 u prva četiri mjeseca tekuće godine, a uskoro slijedi i remont patrolnog broda P-34.“- kažu u MO.

Inače, za remont „Jadran“ samo tokom prošle godine MO je JBB platilo 730.325 eura. Za dokovanje patrolnih brodova P‐33 i P‐34, te raketnih topovnjača 405 i 406, MO je prošle godine sa BIjelom zaključilo ugovor ukupne vrijednosti 526 hiljada eura. Avansno je za nabavku potrebne opreme i materijala, u prošloj godini JBB-u uplaćeno 219.922,10€, dok će po završetku radova na sva četiri broda, u ovoj godini biti isplaćen preostali iznos od 306.077,84 eura.

Izvor:S. L.

Najčitanije