Rekordno topli oktobar u istoriji mjerenja

Regata Boka
Regata Boka

Oktobar  2015. godine je  bio najtopliji oktobar na Zemlji u znanoj istoriji. Podatke je u svom redovitom mjesečnom izvještaju  objavila  Američka Državna uprava za oceane i atmosferu (NOAA).

Nakon februara, marta, maja, juna,  jula , avgusta  i septembra, oktobar   je već osmi ovogodišnji mjesec koji je na Zemlji rekordno topao. Temperaturno odstupanje od prosjeka  za 20. stoljeće  (+0.98°C)  je u  ovogodišnjem  oktobru  najveće mjesečno temperaturno odstupanje zabilježeno u proteklih 1630 mjeseci, tj. od januara 1880. godine, od kada postoje temperaturni podaci na globalnoj razini.

NOAA objavila da je prvih deset   mjeseci 2015. godine  najtoplije takvo razdoblje u znanoj povijesti Zemlje. Globalno temperaturno odstupanje od prosjeka je u tom razdoblju iznosilo +0.86°C.

Prosječna globalna temperatura  kopna i oceana u oktobru 2015. godine je bila  za 0.98 °C veća od temperaturnog prosjeka za oktobar  za 20. stoljeće, a on iznosi 14.0°C.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.