11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordna godina – opslužili 1,13 miliona putnika i 6,3 hiljade aviona

Prilaz na slijetanje na aerodrom Tivat do koga dovodi lokalajzer

Aerodrom Tivat u prošloj je godini zabilježio ukupan promet od 1.129.720 putnika, što je do sada rekordan učinak u istoriji te vazdušne luke.

Putnika je lani bilo 147.161 više nego 1016, pa je porast fizičkog obima prometa iznosio čak 14,98%.

Tivatska vazdušna luka lani je opslužila ukupno 6.324 aviona, odnosno zabiljećiča ukupno čak 12.647 operacija polijetanja ili slijetanja. To je porast od 6,58 posto u odnosu na učinak iz 2016.

Iako još nemaju precizne podatke za predstojeću turistilku sezonu, izvjesno je da će aerodrom Tivat zbog velikog interesovanja aviokompanija za obavljanje redovnog i čarter saobraćaja sa tom vazdušnom lukom, i ove godine zabilježiti dvocifren rast prometa. Budući da osnovni limitirajući faktor za još bolje rezultate aerodroma Tivat predstavlja mala i neuslovna pristanišna zgrada površine samo 4.100 kvadrata, a da kroz nju tokom „špiceva“ u avgustu prolazi i do skoro 11 hiljada putnika za oko 13 časova dnevno koliko je aerodrom otvoren, u menadžmentu preduzeća Aerodromi Crne Gore su napravili plan da do početka ljeta terminalnu zgradu prošire izgradnjom privremenog aneksa sa njene sjeverozapadne strane.

Ovaj novi privremeni objekat imao bi oko 1.300 kvadrata površine i sadržao bi prostor za boravak putnika sa šest ček-in šaltera, dvije linije za kontradiverzionu kontrolu prtljaga i putnika, četiri šaltera pasoške kontrole, te dva carinska punkta. U sklopu objekta planiran je odlazeći gejt sa tri izlaza, kao i sortirnica za pripremanje prtljaga za transport.  ACG čekaju da im Vlada da “zeleno svjetlo” da po skraćenim zakonskim procedurama, u najhitnijem roku krenu u gradnju ovog neophodnog objekta koji će ukoliko bude uzgrađen, koliko-toliko narednog ljeta smanjiti “uska grla” i velike gužve na tivatskom aerodromu u špicu sezone.

Izvor:S.L

Najčitanije