15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekordna godina za Luku Kotor – uplovila 482 kruzera

Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor
Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor

“Ovo je za kotorsku Luku bila rekordna godina, uplovila su 482 broda, što je uvećanje u odnosu na  prošlu godine od 16%, oni su doveli 534 000 putnika, što je više za 20,9 % u odnosu na prošlu godinu. Zabilježili smo i bolju posjećenost jahti 1670 jahti, što je uvećanje za 6,5% sa 8.291 putnikom što je više za 16,8% u odnosu na prošlu godinu“ – kazao je danas novinarima, na zvaničnom završetku kruzing sezone, Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor.

Ove brojke obavezuju i raduju. Iduća godina je projektovana na istom nivou. Naredne godine moramo sve učinjeti da nivo usluga i Grada kao destinacije, Luke Kotor kao vrata od grada i cijele države podignemo na viši nivo, što znači investirati u nešto novo, pružiti nešto više, u suprotnom će nas početi zaobilaziti – poručio je Kusovac.

“Na Jadranu su sve luke unapredile svoju ponudu pogotovo Split. Lukla Kotor na tom planu u posljednje dvije godine nije ništa uradila, zato što nismo dobili koncesiju, dozvolu za ulaganje u infrastruturne projekte. Projekte imamo, ali nismo ušli u investicije dokle god ne dobijemo koncesiju. Pritisak poslovodstva i akcionara je da se uđe u investicije u marini i na sidrištu, ali kao menadžer ja to neću bez garancije da će se ta sredstva vratiti i da će akcionari od toga imati profit.  Ove godine realizovana je samo nabavka pilotskog čamca vrijednog 150.000 eura.

Luka Kotor
Luka Kotor

Ovakvo stanje je neodrživo i menadžment neće biti odgovoran za pad prihoda. Neki bi voljeli upravo to kako bi se stvorili uslovi za dovođenje strateškog partnera i uređivanje sistema na nači na koji to oni žele. U tome ja ne bih želio da učestvujem”, kazao je Vasilije Kusovac.

Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor
Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor

Ove godine Luka Kotor primljena je u članstvo Med Cruise-a (100 luka mediterana), a Kotor je pozicioniran kao treća luka na istočnom Mediteranu prema anketi korisnika usluga sa kruzera, nakon Venecije i Dubrovnika sa ocjenom 4,2

Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor
Vasilije Kusovac direktor Luke Kotor

Za rad su pristigle i brojne nagrade i priznanja, pa je pored Med Cruise-a, Luka Kotor partner i u CLIA – asocijaciji, dobitnik nagrade Stvaratelj za stoljeća, Zlatnog i Platinastog odličja kvalteta Biznis inicijative, brojnih plaketa poznatih kruzera…

Luka Kotor
Luka Kotor

„Predložili smo Opštini da se dislocira parking sa gradske rive i da tu budu samo vozila u službi nautičkog turizma. Time bi se podigla i bezbjednost putnika. Političke netrpeljivosti, birokratske prepreke, animoziteti, mogući su razlozi stagniranja Luke Kotor u razvojnom smislu. To se ne može trpjeti dugoročno jer od luke grad, zaliv i država moraju imati koristi. Mora biti zadovoljno lokalno stanovništvo i gosti” – poručio je između ostalog direktor Kusovac, kojem 3. januara 2017. ističe četvorogodišnji manadat na čelu Luke Kotor, koja je pod njegovim rukovodstvom dobila brojna međunarodna priznanja, među kojim je i članstvo u Mediteranskoj kruzing asocijaciji (Med Cruise-u).

Na prigodnoj svečanosti danas su djeci zaposlenih u Luci Kotor podjeljeni novogodišnji pokloni.

Večerašnjim ispovljavanjem kruzera Minerva zvanična kruzing sezona u Kotoru se završava.

 

Najčitanije