12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Rekonstrukcija Lido Mara nakon samo četri godine

Bazen Lido Mar
Bazen Lido Mar – Porto Montenegro

Jedan od najreprezentativnijih objekata u sklopu luksuznog nautičko-turističkog centra Porto Montenegro u Tivtu, impoznatni 64-metarski otvoreni bazen Lido Mar, zbog propusta prilikom izgradnje biće rekonstruisan.

Konstrukcija bazenske školjke počela je da se bukvalno raspada, zbog čega je Porto Montenegro bio prinuđen da pokrene obiman i skup postupak rekonstrukcije, ovog višemilijonskog objekta sagrađenog prije četri godine.

Lido Mar izgradila je 2011 podgorička firma „Cijevna komerc“ na osnovi koju je činila operativna obala nekadašnjeg Arsenalovog sinhrolifta – tehničkog objekta za podizanje iz mora na obalu radi remonta, brodova i podmornica teških do 1.000 tona.

Današnji izgled Lido Mara
Današnji izgled Lido Mara

Operativa hidrograđevinske firme „Yu Briv“ iz Kotora uklonila je ovih dana šest velikih kanarskih palmi posađenih okolo bazena kao i vrijednu veliku skulpturu španskog umjetnika Haimea Plense kojom je Lido Mar bio dekorisan, a počelo je i lomljenje površinskog sloja betona oko bazena. Čitav posao obnove koji će Porto Montenegro koštati više miliona eura, trebalo bi da bude okončan do početka naredne ljetnje turističke sezone, kada bi Lido Mar u novom ruhu, trebalo da ponovno bude spreman za goste.

„Od prvog dana korišćenja novog objekta, vršena su periodična posmatranja stare konstrukcije sinhrolifta, odnosno platformi na bočnim stranama bazena Lido Mar, te je, nakon posljednje inspekcije, uočeno da su djelovi stare konstrukcije, bočne platforme širine 577 centimetara, izgradjene 1981 godine, u takvom stanju da se zbog visokog stepena korozije i raspadanja betona i armature moraju ukloniti i zamijeniti novom konstrukcijom, koja u oblikovnom smislu i gabaritima neće odstupati od postojećih platformi.Trenutno se izvode radovi na uklanjanju mobilijara, zelenila, i podnih obloga, kao i obloga na stranicama konstrukcije, a u toku je revizija elaborata za rušenje, nakon čega ćemo podnijeti zahtjev za dobijanje dozvole za rušenje spornih djelova stare konstrukcije.”- kazali su iz kompaniji Porto Montenegro.

Na ulazu u Lido Mar
Na ulazu u Lido Mar

Kompleks Lido Mar sa 64 metra dugim bazenom, koji je dizajnirao britanski arhitekta Ričard Hajel Evans, prepoznat je kao zaštitni znak Porto Montenegra i Tivta, a krasio je naslovne strane brojnih međunarodnih magazina o putovanjima. Nekoliko puta je, od strane uglednih publikacija, uvrštavan u redove najljepših bazena svijeta, kao i najzanimljivijih turističkih atrakcija. Njegovu osam metara visoku skulpturu pod nazivom „8 mogućnosti“ dekorisao je španski umjetnik Haime Plensa, čiji radovi krase neke od najčuvenijih javnih površina u svijetu.

Ovaj kompleks izgrađen je 2011 godine. Iako tada važeća Studija lokacije „Arsenal“ nije predviđala takav sadržaj na ovoj lokaciji, pa je legalizovan kao zvanično „privremeni objekat u pojasu morskog dobra“, na isti način na koji se dobijaju papiri za postavljanje frižidera za sladoled i aparata za kokice na crnogorskim plažama.

Na ulazu u Lido Mar
Na ulazu u Lido Mar

Lido Mar kojeg su u ljeto 2011 zvanično otvorili tadašnji premijer Igor Lukšić i vlasnik Port Montenegra Piter Mank, naknadnim izmjenama Studije lokacije „Arsenal“ iz 2013, ucrtan je u plansku dokumentaciju i pretvoren u stalni objekat. Ipak, zbog nekavalitetno izvedenih radova, bazen se raspao nakon samo tri godine i potvrdio opravdanost svoje prve zvanične klasifikacije kao „privremenog objekta“.

Iz Porto Montenegra međutim, tvrde da je „predmetni objekat projektovan i izveden u potpunosti prema Urbanističko-tehničkim uslovima, projektantskoj regulativi i propisima” i obećavaju da će sve biti ubrzo opet sređeno, ali ne pominju koliko će ih to koštati.

“Lido Mar će ponovo biti operativan od sljedeće sezone, kada će u svom novom sjaju, dočekati nove goste nautičkog naselja Porto Montenegro, ali i brojne turiste iz čitavog svijeta.”-poručili su iz kompanije Pitera Manka.

Najčitanije