18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Regionalni vodovod slavi „vizionarstvo i liderstvo“ Đukanovića

Proslava Regionalni vodovod
Proslava Regionalni vodovod

Lider koji je imao viziju kuda treba da ide  Crna Gora, čovjek koji je najzaslužniji za razvoj i očuvanje mira u našoj državi, čovjek kojim se Crna Gora prepoznaje  širom meridijana i čovjek kome se vjeruje u Crnoj Gori i čija riječ vrijedi i na Istoku i na Zapadu – ovako je  najavljen premijer i lider DPS-a, Milo Đukanović, koji je bio centralni govornik na obilježavanju dana Regionalnog vodovoda (RV) Crnogorsko primorje, a koja je večeras održana u Tivtu.

Svečanosti održanoj u jednom od najskupljih hotela u Crnoj Gori, ultaluksuznom „Regent Porto Montenegru“, prisustvovao je veliki broj zvanica – članova Vlade i državnih organa, predstavnika lokalnih uprava i zvanica iz javnog života, a njome je obilježena 6-ta godišnjica od dana kada je 29.septemva 2010 Đukanović zvanično pustio u rad prvu fazu tog vodovodnog sistema koji je napravila državna firma RV, osnovana daleke 1975 godine sa namjerom da na žedno primorje dovede vodu iz basena Skadarskog jezera.

Direktor RV i član najužeg rukovodstva DPS Goran Jevrić kazao je da je sudbina tog projekta „često bila definisana globalnom hamletovskom dijelom biti ili ne biti“, ali je to prekratilo „donošenje hrabrih odluka o datom trenutku, zasnovanih na viziji ekonomskog razvoja Crne Gore“, što je Đukanovićeva Vlada uradila početkom 2007, kada je odlučeno da se intenziviraju radovi na prvoj fazi RV.

„Nema potreba i opravdanost investicije u ovaj značajan projekat bude podstrek svima nama u Crnoj Gori da se priritetno opredijelimo za donošenje odluka koje garantuju siguran razvoj Crne Gore, sigurna radna mjesta, a u ime JPRV želim da istaknem, i sigurno vodosnabdijevanje primorja.“ – poručio je Jevrić.

„Dosadašnje ulaganje od 107 miliona eura u RV, doprinijelo je ne samo turističkom prometu, nego i poboljšanju ukupnog poslovnog ambijenta i prilivu investicija, naročito u turizmu. Samo u dvije opštine, u Tivtu i Herceg Novom, grade se tri vrijedne nove turističke strukture: Luštica Bay, Porto Montenegro i Porto Novi. Njihova ukupna vrijednost premašuje 2 milijarde eura.“- kazao je premijer Đukanović ističući da je RV iako mu je godišnja prosječna iskorištenost kapaciteta relativno niska, „od početka samoodrživo preduzeće“. Najavio je skori početak gradnje II faze tog sistema i duliranje raspoloživih količina vode, kao i mogućnost izvoza vode u neke od država Mediterana.

Proslava Regionalni vodovod
Proslava Regionalni vodovod

„Izgradnjom RV nadam se, naučili smo važnu lekciju o značaju efikasnog donošenja odluka u cilju smanjenja razvojnog zaostajanja u odnosu na Evropu. Crna Gora je uvijek slijedila napredne evropske vrijednosti, a tu vizionarsku i hrabru politiku svakim danom sve više potvrđuju najpoznatije svjetske kompanije koje svoje biznise razvijaju u našoj zemlji.”- istakao je premijer. Prethodno je konferansije svečanosti, glumica Kristina Stevović govorila od “trnovitom putu” koji je CG prešla u proteklih 30 godina, sačuvanom miru i stabilnosti, obnovi nezavisnosti, promjeni CG od “namanje razvijene republike SFRJ do najrazvijenije države Zapadnog Balkana i “sigurnom putu evroatlantskih integracija”, što se sve ovih dana sluša sa predizbornih tribina DPS.

„Zahvaljujući viziji Vlade CG, odlučnosti i spremnosti da realizuje projekat RV, prije svega premijeru Đukanoviću, investiralo se u infrastrukturne projekte kao preduslov sveukupnog društvenog progresa i ovaj projekat je završen i stavljen u funkciju 2010.“- kazao je ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović dodajući da je izgradnja RV „uticala i na sve čistije more na čemu nam zavide ne samo udarne turističke destinacije Mediterana i Jadrana“, ali nje pojasnio kako je čistoča mora povezana sa vodosnabdijevanjem stabnovništva. Gvozdenović je naglasio da je RV bio preduslov intenzivnih stranih investicija na primorju i turističkog razvoja koji je po njemu, rezultirao sa „3 milijarde eura eura potpisanih ugovora o ulaganju koje danas imamo“ i otvaranjem 52 hotela visoke kategorije sa 6 hiljada kreveta u protekle četiri godine. Gvozdenović je dodao da će ove godine Crna Gora od turizma priohodovati 850 miliona eura, da će 2020. broj turista koji je posječuju biti 4 puta veći od broja stanovnika naše države, te da  „ukoliko sve nude teklo po planu 2021. imaćemo obalu potpuno komunalno opremljenu i Crna Gora će biti jedna od rijetkih zemalja Mediterana sa potpuno riješenim problemom otpadnih voda“.

„Umijemo, znamo i možemo. Postoji ne samo jasna vizija nego i snaga da se taj i drugi projekti realizuju do kraja.“- zaključio je Gvozdenović.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije