16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Region nas pretiče u razvoju aerodroma

Aerodrom Tivat
Aerodrom Tivat

Crna Gora rangirana je na 74-to mjesto u svijetu po kvalitetu svoje aerodromske infrastrukture – stoji u novom Izvještaju o konkurentnosti država u sektoru turizma i putovanja, a koji svake druge godine objavljuje Svjetski ekonomski forum (WEC). Na prvom mjestu u toj kategoriji je Singapur, a slijede ga Ujedinjeni Arapski Emirati i Hong Kong.

Izvještaj procjenjuje konkurentnost ukupno 141 nacionalne ekonomije u sektoru turizma i putivanja, pri čemu je kvalitet aerodromske infrastrukture jedan od ukupno 14 kriterijuma. Dvije trećine podataka za ovu analizu WEC obezbjeđuje od raznih međunaridnih organizacija i ustanova koje se bave turizmom i putovanjima, a ostalu trećinu dobija iz ankete preko 15 hiljada biznismena i poslovnih ljudi –aktera nacionalnih ekonomija država koje se procjenjuju u Izvještaju.

Crnogorska aerodromska infrastruktura sa prosječnom ocjenom 4,2 je na 74-tom mjestu u svijetu, a od država regiona, od nas je bolje rangirana Makedonija na 59-toj i Slovenija na 67-moj poziciji. U „leđa nas gledaju“ Hrvatska na 76-tom i Srbija na 111-tom mjestu, dok BiH i Kosovo uopšte nisu bili uključeni u procjenu.

Ipak, u međuvremenu su zemlje regiona preduzeće značajne napore na modernizaciji i unapređenju svoje aerodromske infrastrukture, pa je tako aerodrom Dubrovnik značajno proširen,a vazdušne luke u Beogradu i Zagrebu dobile su sasvim nove terminale za prihvat i otpremu putnika. U razvoj aerodroma Skoplje posljendjih godina uloženo je oko 110 miliona eura, pa vazdušna luka „Aleksandar Veliki“ trenutno dvije godine za redom, nosi titulu najboljeg evropskog aerodroma sa godišnjim prometom manjim od 2 miliona putnika.

kompjuterska animacija buduceg izgleda aerodroma Tivat 2
Kompjuterska animacija buduceg izgleda aerodroma Tivat

Crnogorski aerodromi sa druge strane, već godinama stagniraju u razvoju, posebno u slučaju aerodroma Tivat koji je sa prošlogodišnjih preko 910 hiljada putbika, osmi na listi od deset najprometnijih aerodroma u bivšoj Jugoslaviji, ispred Sarajeva i Podgorice. Tivatski aerodrom koji je glavna turistička recepcija Crnogorskog primorja suočava se i sa brojnim izazovima u okolnom prostoru jer država nerijetko toleriše i dozvoljava gradju objekata i uspostavljanje djelatnosti nekompatibilnih sa standardima vazduhoplovne sigurnosti u kontakt-zoni aerodroma. Poslovodstvo preduzeća „Aerodromi Crne Gore“ nedavno je najavilo da će uskoro početi sa dugo čekanom rekonstrkcijom i proširenjem kapaciteta aerodroma u Tivtu u što će se uložiti oko 30 miliona eura, a Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA, na jesen treba da počne izgradnju i opremanje novog kontrolnog tornja u Tivtu, vrijednosti oko 4 miliona eura.

kompjuterska animacija buduceg izgleda aerodroma Tivat 2
Kompjuterska animacija buduceg izgleda aerodroma Tivat

Po ozvještaju WEC-a, Crna Gora je najbolja na prostoru eks-Jugoslavije u kategoriji broja letova po 1.000 stanovnika, po čemu je naša država 16- ta na svijetu. Od država regiona, u toj kategoriji Hrvatska je na 26, Sovenija na 38, Makedonija na 46, a Srbija na 111-tom mjestu. Sa prosječnim godišnjim brojem od 65 aviokompanija koje lete sa njenih aerodorma, Hrvatska je 33-ćem mjestu u svijetu i prednjači među u zemljama regiona, a Crna Gora za koju godišnje prosječno leti 21 kompanija, je po tom osnovu 92-ga u svijetu i treća na prostoru eks-Jugoslavije.

Ukupno, WEC je u svom Izvještaju o konkurentnosti država u sektoru turizma i putovanja, od 141 ekonomije svijeta, Španiju stavio na prvo mjesto. Hrvatska je 33-ća, Sovenija 39-ta, Crna Gora 67-ma, Makedonija 82-ga a Srbija 95-ta na toj listi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije