8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Regata u Tivtu”

“Regata u Tivtu” naziv je izložbe umjetničkih fotografija autorke, književnice, Maše Rebić iz Beograda koja se sinoć predstavila tivatskoj publici u galeriji „Buća –Luković“.

Izložbu je otvorio Boris Pean član IO Jedriličarskog saveza Crne Gore.

„Ono o čemu postavka svjedoči je simbolika dugog procesa odrastanja, edukacije, sazrijevanja, sportskog obrazovanja, kulture i tradicije Mediterana. Na fotografijama se može vidjeti: volja, želja, radost, razočarenje, strast, ozbiljnost i posvećenost sportu, ne zaboravimo, djelatnosti od posebnog javnog i društvenog interesa. Takodje, mogu se prepoznati početnici, kadeti, juniori, oba pola, i olimpijski kandidati.

Kako se postaje sportista u ovom zahtjevnom sportu, gdje osim klasične šeme – pobjediti sebe, protivnika, vrijeme – prusutni su i prirodni, nepredvidivi elementi: more, sunce, vjetar. Vještine kojima treba ovladati jedriličar – jedriličarka, su zahtjevne i respektabilne.

Razvojne faze su “igra”, “izazov”, “ljubav”, “avantura”, “živjela sloboda”. Sredstva koja koriste – jedrilice, neko naziva “komad plastike”.

Mi kažemo “čovjek koji nezna da je jedrilica živo biće, neće nikad znati ni što je brod ni što je more”.

Od Ponte Seljanova do Rta Hom stotine hiljada je milja. Biti učesnik “Volvo Ocean Race” i “Olimpijade”, za jedriličare i jedriličarke, je vrh Himalaja – idel dalek i visok, ali dostižan. Sve o čemu sam govorio, ja sam na izloženim fotografijama i vidio” – kazao je Pean.

Izložba “Regata u Tivtu” je prva samostalna izložba knjževnice Rebić koja se posebno zahvalia Jedriličarskom klubu “Delfin” iz Tivta i njegovim članovima koji su “trpili jednu ženu sa foto aparatom. Kada sam se vratila za Beograd mnogi su tražili ove fotografije. Nisam ih željela ustupiti za neke časopise reportaže, kao da sam znala da će se nešto drugo desiti i evo desilo se… Ovo je produkt jedne ljubavi” – kazala je Rebić.

Ovom izložbom završen je ciklus „Mjesec fotografije“ u galeriji Centra za kulturu Tivat.

Najčitanije