15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Realizacija projekta „CORE“ između CG i HR nastavljena okruglim stolom

CORE

Okrugli sto projekta „CORE“, koji predstavlja EU/IPA prekogranični projekat sa temom “Istraživanje i podizanje svijesti u prevenciji zaštite okoline i uspostavljanje veće sigurnosti i mjera za zaštitu pomorskog dobra u prekograničnom području Republike Hrvatske i Crne Gore“, održan je juče u Budvi.Projekat CoRE sprovode partnerske institucije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, saopšteno je iz Javnog Preduzeća za upravljanje morskim dobrom.

Hrvatski partneri u projektu su Hrvatski hidrografski institut iz Splita (HHI) kao funkcionalni vodeći partner i Sveučilište u Dubrovniku – Institut za more i priobalje (IMP). Crnogorski partneri na projektu su Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS) i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore (JPMD).

Učešće na okruglom stolu imali su direktor Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore Luka Mitrović i direktorica Hrvatskog hidrografskog instituta, Vinka Kolić.

Srđan Čupić ispred Hrvatskog hidrografskog instituta i Nikša Glavić iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku i Luka Ćalić iz Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore održali su prezentaciju na temu “Terensko istraživanje u sklopu projekta CoRE u Hrvatskoj i Crnoj Gori i preliminarni rezultati istraživanja” – segment sigurnosti na moru.O “Zaštiti priobalnog područja Crne Gore uključujući deltu rijeke Bojane, preventivno i operativno djelovanje“  govorio je Vladan Radonjić, kapetan. Na temu  “Status pomorskog/morskog dobra u Republici Hrvatskoj i Crnoj Gori”, govorili su Loris Rak, dipl.iur. Marine domain-law ekspert  i Suzana Martinović ispred Javnog preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore.

Projekat „Core“, između ostalog, podrazumjeva hidrografska, biološka i hemijska istraživanja zbog evidentnih erozija plaža Sutomore i Mogren i alovijalnih promejna na delti rijeke Bojane.

Zavod za hidrometeorologiju  i seizmologiju Crne Gore kroz ovaj projekat dobio je „Multi Beam“, koji mjeri dubinu mora na 500 metara sa preko 500 tačaka  i obrađuje podatke koje će koristiti Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom za preporuke releventnim institucijama u Crnoj Gori.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije