11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje povodom saopštenja URE – Stjepčević nezakonito imenovao članove uprave Luke Kotor

Kotor
Kotor

“U više crnogorskih elektronskih i pisanih medija juče i danas objavljeni su tekstovi koji navode stav građanskog pokreta URA da je, navodno, gradonačelnik Stjepčević zaobišao Skupštinu Opštine i nezakonito imenovao članove Uprave Luke Kotor.

Radi objektivnog informisanja javnosti, saopštavamo da je legitimno pravo predsjednika Opštine da, u ime većinskog vlasnika – Opštine Kotor, predloži Skupštini akcionara Luke Kotor AD imena kandidata za članove odbora direktora Luke Kotor” – kaže se u saopšenju iz kabineta predsjednika kotorske opštine.

„Naime, kao što je poznato, Skupština Opštine Kotor nije dala nikome mandat ili ovlašćenje da u njeno ime predlaže i donosi odluke kada je u pitanju predstavnik većinskog vlasnika u Odboru direktora „Luke Kotor“, zato što mandat i ovlašćenje od strane Skupštine Opštine nije ni potrebno.

Većinski vlasnik, odnosno akcionar – Opština Kotor predložila je kandidate Skupštini akcionara AD „Luka Kotor“, što je u potpunosti u skladu sa Zakonom o privrednim društvima član 42. stav 8. i u skladu sa Statutom AD „Luka Kotor“ i Pravilnikom o radu Skupštine akcionara koja je glasala o predloženim kandidatima.

Aleksandar Stjepčević - Predsjednik opštine Kotor
Aleksandar Stjepčević – Predsjednik opštine Kotor

Pomenuti član 42. stav 8. Zakona o privrednim društvima, jasno propisuje da članove Odbora direktora bira Skupština akcionara na redovnoj godišnjoj skupštini, a ne Skupština Opštine Kotor.

Iz prethodnog je jasno da u predlaganju članova odbora direktora Luke Kotor AD nema bilo kakvih nezakonitih radnji gradonačelnika Stjepčevića, kao ni naznake pokušaja da se Skupštini Opštine Kotor uzurpira pravo da u ime građana raspolaže opštinskom imovinom, kao što to URA nastoji da „objasni“ zvučnim, ali netačnim izjavama“ – saopšteno je iz kabineta predsjednika Opštine Kotor.

 

 

 

 

 

.

 

Najčitanije