13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Reagovanje – mandat i ovlašćenje od strane SO Kotor nisu potrebni

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Povodom reagovanja predsjednika Skupštine opštine Kotor Nikole Bukilice o imenovanju članova Skupštine akcionara AD Luka Kotor, zvaničnim saopštenjem se obratio predsjednik Opštine Kotor Aleksandar Stjepčević.

Dana 9.avgusta 2016.godine g-din Bukilica obratio se sa zahtjevom za dostavljanje svih odluka, prijedloga, punomoćja i obavezujućih upustava imenovanom predstavniku Skupštine akcionara AD ”Luka Kotor” održane 02.08.2016.godine.

U dopisu je navedeno da imenovanje predstavnika Opštine Kotor je u isključivoj nadležnosti Skupštine Opštine i da imenovanjem članova Odbora direktora od strane Predsjednika se krše zakonske norme sa vidljivom namjerom da Opštinu predstavljaju oni koji ne mogu biti zaštitnici javnog, nego interesa koji su već identifikovani kao štetni politički interesi grada i Države.

Ovim putem želim da se osvrnem na pozitivno pravne propise, koji su me jasno upućivali da donesem odluku odnosno ovlašćenje za imenovanog Petra Abramovića, Glavnog administratora Opštine Kotor, da u moje ime prisustvuje Skupštini akcionara ”Luka Kotor” AD koja se održala 02.08.2016.godine.

Ne postoji „upustvo“ ni „preporuke“ za iznošenje stavova predstavnika Opštine Kotor, niti je isti na Skupštini iznosio bilo kakve stavove, već je postupao u skladu sa gore pomenutim ovlašćenjem, odnosno glasao po svim tačkama dnevnog reda, te predložio članove odbora direktora. Po Statutu „Luke Kotor“ AD, kandidati se mogu predlagati na osnovu Odluke ili preko ovlašćenog predstavnika na samoj skupštini.

Ne postoje odluke po kojima su predloženi članovi za odbor direktora „Luke Kotor“ AD, niti ih Pravilnik o radu Skupštine akcionara traži, već je potrebno skupštini akcionara dostaviti osnovne podatke – kratke biografije kandidata kao i punomoć za ovlašćenog predstavnika, što je sve i urađeno. Takođe, kandidati za odbor direktora „Luke Kotor“ AD  nisu predstavnici Skupštine Opštine Kotor već Opštine Kotor.

A. StjepčevićSkupština Opštine Kotor nije dala nikome mandat ili ovlašćenje da u njeno ime predlaže i donosi odluke kada je u pitanju predstavnik većinskog vlasnika u odboru direktora „Luke Kotor“, zato što mandat i ovlašćenje od strane Skupštine Opštine nije ni potrebno. Većinski vlasnik, odnosno akcionar – Opština Kotor, predložila je kandidate skupštini akcionara AD „Luka Kotor“ koja je u potpunosti u skladu sa Zakonom o privrednim društvima član 42. stav 8. i u skladu sa Statutom AD „Luka Kotor“ i Pravilnikom o radu skupštine akcionara glasala o predloženim kandidatima. Pomenuti član 42. stav 8. Zakona o privrednim društvima, jasno propisuje da članove odbora direktora bira skupština akcionara na redovnoj godišnjoj skupštini, a ne Skupština Opštine Kotor.

Članom 40. Zakona o lokalnoj samoupravi propisano je da imovinu čine pokretne i nepokretne stvari, novčana sredstva, hartije od vrijednosti i druga imovinska prava u skladu sa Zakonom. Članom 45. tačka 9. istog Zakona propisano je da Skupština raspolaže imovinom, a koje su u skladu sa Zakonom o državnoj imovini Crne Gore koji u članu 2. daje opis pojma državne imovine.

Imenovanje predstavnika Opštine na sjednici Skupštine akcionara „Luke Kotor“ AD održane 02.08.2016.godine ne predstavlja povredu pomenutih Zakona, jer je isti postupao u skladu sa svojim ovlašćenjima datih shodno članu 50. stav 1. tačka 1. Statuta Opštine Kotor. Podsjećanja radi Skupština Opštine Kotor je na sjednici održanoj 16.06.2016.godine donijela Odluku o davanju saglasnosti na prijedlog Odluke o raspodjeli dobiti po godišnjem računu za 2015.godinu AD „Luke Kotor“, a po predlogu Predsjednika opštine Kotor u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutu Opštine Kotor – kaže se u saopštenju Stječevića.

Najčitanije