15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

RCUD proslavio 15 godina rada

Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca (RCUD) prigodnom svečanošću sinoć je  na „Imanju Knjaz” na Marezi obilježio jubilej 15 godina rada.

Svečanost je počela izložbom podvodnih fotografija i izložbom najsavremenije opreme za ronjenje na velikim dubinama i podvodno deminiranje, nakon čega se prisutnima obratio direktor RCUD-a mr Vesko Mijajlović.

On se u svom govoru zahvalio svim ljudima koji su pomogli u osnivanju i funkcionisanju RCUD-a, istakavši značajnu ulogu Vlade Crne Gore, Vlade SAD i EU u podršci i pružanju pomoći da RCUD danas postane poznat u svijetu po onome što predstavlja primjer uspješnosti i efikasnosti u oblasti humanitarnog podvodnog deminiranja i spašavanja na vodama.

Kroz prezentaciju petnaestogodišnjeg rada posebno je istakao ulogu RCUD-a u zaštiti građana od zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava, pružanju pomoći u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara na vodama, zaštiti kulturnog nasleđa pod vodom i osposobljavanju i usavršavanju ronilaca.

Mijajlović je tim pododom kazao da su ronioci RCUD-a tokom petnaestogodišnjeg rada pod vodom očistili podvršinu od oko 3 miliona kvadrata od zaostalih neeksplodiranih sredstava i sa nje uklonili preko 150 tona raznih neeksplodiranih sredstava i to ne samo u Crnoj Gori nego i u drugim državama koje su zatražile pomoć RCUD-a u rešavanju problema podvodnih mina zostalih nakon ratnih sukoba i drugih događaja koji su zbog zaostalih eksplozivnih sredstava uzrokovali smetnju daljem privrednom razvoju na određenim teritorijama.

Na svečanosti RCUD je bivšim članovima Upravnog odbora uručio Zahvalnice u znak priznanja za izuzetnu podršku i doprinos humanim misijama RCUD-a u podvodnom deminiranju, pružanju pomoći i spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara na vodama – navodi se u saopštenju.

Najčitanije