13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

RCUD dobio nalog da spriječi potapanje „Explorera“

Zapusteni EXPLORER u Bijeloj
Zapusteni EXPLORER u Bijeloj

Kontroverzna JU Vlade Crne Gore „Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje“ (RCUD) iz Bijele, dobiće zvaničnu opomenu Lučke kapetanije Kotor i nalog da se pobrine o svojoj zapuštenoj imovini – motornoj barkasi „Explorer“ koja je prije dva dana mogla potonuti na vezu u akvatorijumu Jadranskog brodogradilišta Bijela.

Drveni brod u vlasništvu ove državne ustanove kojom od osnivanja rukovodi bivši policajac Veselin Mijajlović, već godinama se nalazi u Bijeloj kojoj RCUD duguje značajan novac za neplaćene usluge popravke i ležarine „Explorera“. Prije dva dana došlo je do prodora mora u truli drveni trup ovog 22 metra dugog broda deplasmana 69,5 tona, a čije su potonuće spriječili dežurni radnici –stečajci Jadranskog brodogradilišta. Oni su ispumpavali vodu i spriječili da „Explorer“ potone na vezu, ispod mula u blizini Upravne zgrade brodogradilišta, a što bi po njihivim riječima, izazvalo i veći ekološki incident s obzirom da po tvrdnjama radnika, na brdu ima dosta nafte i ulja.

Inspektor sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željko Lompar potvrdio nam je danas  da je obaviješten o opasnosti da državni brod potone u Bijeloj i da će uskoro ponovno obaviti uviđaj na licu mjesta jer je već prije par dana obilazio zapušteni „Explorer“.

„U svakom slučaju, mi smo identifikovali vlasnika broda – to je RCUD koji će dobiti zvaničan nalog da spriječi prodor vode u trup broda i njegovo potonuće, odnosno da obezbjede sve neophodne mjere da „Explorer“ zadrži plovnost i da bude pod stalnim nadzorom.“- kazao je Lompar dodajući da je briga o brodu zakonska obaveza vlasnika. On je naglasio da je zbog aktuelnog razvoja situacije sa tim brodom u Bijeloj u pripravnosti i ekipa Odreda za spašavanje mornarice VCG i Uprave pomorske sigurnosti na obližnjem Pristanu na Luštici, a koja je spremna da u sulučaju potrebe, interveniše sa plutajućim branama i drugim sredstvima za spriječavanje  izlivanja nafte i ulja u more.

Lučki kapetan u Kotoru Bruno Brkanović takođe je potvrdio da će RCUD-u biti naloženo da bez odlaganja, preuzme brigu o svojoj imovini –  zapuštenom „Exploreru“. Taj brod, nekladašnje specijalno opremljena hidropgrafskja barkasa BH-11 Mornarice VJ, izgrađen je 1985 godine na Krku i bio je jedan od najmlađih i najboljih barkasa u Mornarici. U posjed RCUD-a dospio je 2005 kada ga je tadašnji ministar odbrane SCG Prvoslav Davinić, poklonio JU Vlade Crne Gore sa sjedištem u Bijeloj, a zbog čega je kasnije u Srbiji protiv Davinića vođen dugogodišnji sudski postupak za zloupotrebu službenog položaja.

Vlada SAD je  2007. dala skoro 100 hiljada dolara za remont i opremanje „Explorera“ po potrebama RCUD-a, u tivatskom Arsenalu, ali Veselin Mijajlović nikada nije koristio 350 hiljada eura vrijedan rekonstruisani ronilački brod u njegovoj osnovnoj namjeni. Naprotiv, ovaj državni je u ljeto 2008. neovlašćeno korišten u poslovima polaganja dijela novog podvodnog kanalizacionog ispusta u zalivu Trašte, a koji je za kotorski „Vodovod“ obavila privatna firma Mijajlovićevog sina Danila, „Aquanaut“ iz Podgorice. Iako je vlasnik privatne ronilačke firme, Danilo je istovremeno stalno zaposlen kod oca Veselina, kao jedan od instuktora u državnom RCUD-u. Ubrzo nakon radova u zalivu Trašte, RCUD je potpuno napustio i zapustio Explorer“ koji je godinama propadao na mrtvom vezu prvo u Risnu, a potom i u Bijeloj gdje mu sada prijeti opasnost da potone i državi pričini nove probleme i troškove za njegovo uklanjanje.

Najčitanije