9.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Razvili projekte za turiste sa posebnim interesovanjima

IPA projekat “Održivi razvoj turizma posebnih interesa SUD SIT” na kojem su dvije godine sarađivali partneri iz Tivta i Konavala, okončan je danas završnom konferencijom za štampu i promotivnom vožnjom novonabavljenih javnih bicikala u Tivtu.

Projekat SUD SIT realizovale su opštine Tivat i Konavle u sklopu IPA programa prekogranične saradnje Crne Gore i Hrvatske, a usmjeren je bio na unapređenje ponude Tivta i Konavala u domenu turizma specijalnih interesa – od gastro-enološkog, preko biciklističkog i seoskog, do raznih vrsta vjerskog i sličnih vidova turizma. Cilj projekta je bio jačanje ekonomskih veza pratnera sa obje strane granice, očuvanje životne sredine i unapređenje turističke ponude ovog regiona, posebno u predsezoni i postsezoni. Vodeći partner projekta SUD SIT bila je Opština Tivat, a implementirala ga je u saradnji sa Udrugom hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Turističkom organizacijom Tivat, Komunalnim preduzećem Tivat, Udrugom “Agroturizam Konavle” i Regionalnom razvojnom agencijom Dubrovačko-neretvanske županije.

“Iz ovog projekta dobili smo zajednički Elaborat o ravoju turizma posebnih interesa,a Opština Tivat dobila je Studiju razvoja biciklističkog saobraćaja, kao i glavni projekat razvoja biciklističke infrastructure. Održano je osam radionica sa 250 učesnika, te više predavanja eminentnih stručnjaka za turizam, a turistički radnici iz Tivta i Konavala dobili su priliku da razviju strategiju novih, specifičnih proizvoda i marketinši ih obrade.”- kazala je voditeljica projekta Zorica Gverović, sekretarka za komunalno-stambene poslove i saobraćaj u Opštini Tivat. Ona je podsjetila da su se učesnici prijekta sa uspješnim receptima razvoja turizma posebnih interesa i lično mogli upoznati prilikom studijskog putovanja u Istru, dok je Ivica Projić iz UHPA naglasio da su crnogorske I hrvatske turističlke agencije kroz ovaj projekt unapredile međusobnu saradnju i dobile uvid kako povećati broj gostiju koji Boku i regiju Konavala posjećuju i mimo glavne ljetnje turističke sezone. U okviru projekta izrađena je i web stranica www.crossbordertourism.com, na kojoj je dostupna besplatna galerija fotografija i videa koju svi zainteresovani mogu koristiti u svrhu promocije prekograničnog područja, prijedlog 20 biciklističkih i pješačkih tura u Tivtu i Konavlima s GPS podacima, popis agencija i agroturizama. Na raspolaganju su i karte, promotivni letci i ostali materijali.

“Ovo je samo početak na kome se ne smije stati. Impresije turoperatora I samih turista koje smo uključili u pojedine aspekte ovog projekta, govore da ovo područje ima jako puno potencijala za razvoj turizma posebnih interesa, samo to treba bolje plasirati na tržišta u skladu sa zahtjevima I interesovanjima te vrste turista, jer je to ipak drugačija grupacija od psojetilaca koji dolaze na klasično ljetovanje u sred glavne sezone.”- podvukao je Projić. Savjetnik gradonačelnika Tivta Petar Vujović kazao je da je posebna vrijednost SUD SIT projekta “afirmacija svijesti o upućenosti jednih na druge” sa obje strane granice na Debelom brijegu I naglasio da je Opština Tivat sa partnerima iz regiona, do sada sprovela šest IPA projekata vrijednih ukupno oko 3,5 miliona eura. Projekt je simbolično okončan zajedničkom vožnjom novih 24 klasičnih i 12 električnih bicikala koje je Opština Tivat kroz SUD SIT nabavila, u cilju promocije biciklizma i zdravih stilova života.

Najčitanije