13.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Razvijaju inovativne programe u turizmu sa partnerima iz BiH, Slovenije, Hrvatske i Italije

Tivat

“FOST INNO – Fostering tourism innovation system in Adriatic – Ionian Region“ naziv je novog programa prekograničlne saradnje u kojem će učestvovati Opština Tivat i za to dobiti sredstva iz predpristupnih fondova Evropske Unije.

Taj projekat odabran je za finansiranje iz Prvog poziva u okviru programa ADRION, kao jedan od ukupno 35 koje su podržali ministri zemalja Jadransko-jonske regije, na prošlonedjeljnom sastanku u Bugarskoj. Inače, na ovaj poziv apliciralo je čak 378 raznih projekata.

“Pod vođstvom Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, Opštini Tivat je sa još šest partnera iz BiH, Slovenije i Italije odobren projekat pod nazivom “FOST INNO – Fostering tourism innovation system in Adriatic – Ionian Region“. Projekat je napisao i kandidovao Sekretarijat za ekonomski razvoj i preduzetništvo Opštine Tivat u okviru prioriteta 1. “Inovativna i pametna regija””- saopštelo je iz tivatske Opštine.

“Cilj projekta je umrežavanje znanja s ciljem razrade jedinstvene (zajedničke) metodologije koja će omogućiti stvaranje novih turističkih proizvoda, visokog stepena prepoznatljivosti i autentičnosti za područje Jadransko-jonske regije, sa naglašenim elementom kreativnosti i inovativnosti. Planirano je da se kroz projekat dobiju novi proizvodi: Internacionalni Centar za transfer znanja i inovacija u turizmu Jadransko-jonskog područja; Mreža inovativnih turističkih regija Jadransko-jonskog područja usmjerena prije svega na razmjenu i prenos iskustva između regija te razvoj ujedinjene inovativne zajednice iz područja turizma; „think tank“ za jačanje znanja o ponudi, tražnji i konkurentnosti istovremeno pružajući konsultantske i edukativne usluge”- objasnio je sekretar za ekonomski  razvoj i preduzetništvo mr Petar Vujović.

Partneri u “FOST INNO” projektu, pored Opštine Tivat i vodećeg partnera Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu iz Opatije, su Fakultet primjenjenih društvenih nauka u Novoj Gorici i Regionalna razvojna agencija Nova Gorica iz Slovenije, Opština Peruđa i Regija Molise iz Italije, Stručna služba za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona iz Bosne i Hercegovine i Univerzitet Skadar ,,Luiđ Gurakući“ iz Albanije.
Opština Tivat je za implemetaciju aktivnosti osigurala 151.948  euradok je ukupan budžet projekta 1.463,923 eura.

Izvor:S. L.

Najčitanije