8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Razmontiraće i preseliti austrougarsko vojno kupatilo

Vojno kupatilo

Postavljanjem skela radnici i inženjeri specijalizovane građevinske firme „Koto“ iz Beograda počeli su danas pripremne radove na postupnom razmontiranju objekta autrougarskog vojnog kupatila, a koje se nalazi u kompleksu Porto Montenegra.

Ovaj vrijedni objekat tzv. industrijske kulturne baštine jedna je od posljednjih zgrada o nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenal, a po Državnoj studiji lokacije iz 2013. po kojoj se gradi Porto Montenegro, predviđeno je izmještanje ove velike zgrade i njeno seljenje na lokaciju bivšeg parkinga tivatskog Komunalnog preduzeća u Gradskom parku.

Vojno kupatilo – danas

„Bez obzira na dugogodišnju zapuštenost i devastiranje objekta, njegova primarna graditeljska struktura je u cjelosti sačuvana (zidovi, međuspratna konstrukcija od tzv. pruskih svodova) takođe zadržani su sekundarni elementi (vrata, metalni prozori,ostaci podova…) koji prilikom dislokacije i adaptacije mogu biti dopunjeni nedostajućim autentiĉnim djelovima uz primjenu novih rješenja i elemenata”- stoji u DSL Arsenal iz 2013. koja predviđa izmještanje vojnog kupatila na drugu lokaciju i njegovo privođenje novoj namjeni kao galerijskog ili prostora za kulturno-umjetničke programe.

Vojno kupatilo naime, nalazi se na trasi novoplanirane saobraćajnice, pa je predviđeno da se ova impozantna kameno-ciglena zgrada postepeno razmontira i ponovno sagradi na oko 150 metara udaljenoj lokaciji u pravcu istoka, uz početak drvećem pokrivenog dijela kompleksa velikog Gradskog parka u Tivtu. Iz Porto Montenegra kažu da su sproveli obiman administativni i pripremni program koji je podrazumijevao izradu proojekata i elaborata demontaže i ponovne gradnje vojnog kupatila. Njih je uradila podgorička kompanija „Studio prostor“ i arhitekta dr  Goran Radović, a na pripremljenu dokumentaciju saglasnot  sudali Ministarstvo kulture i Uprava za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Projektom je predviđena ukuono 21 faza demontaže koja će potrajati 75 radnih dana, nakon čega će svi elementi ove građevine biti privremeno uskladišteni na platou sa sjeverne strane zgrade Zbirke pomorskog nasljeđa gdje će, kako se navodi, biti pod stalnim nadzorom čuvarske službe Porto Montenegra. Iz menadžmenta tivatskog nautičko-turističkog centra nisu međutim precizno saopštili kada se može očekivati početak ponovnog sastavljanja, odnosno izgradnje objekta vojnog kupatila na novoj lokaciji u blizini gradskog parka, napominjući da će se to desiti „kada se budu stekli uslovi“  za ponovnu izgradnju.

Vojno kupatilo

Inače, firma „Koto“ iz Beiograda posjeduje licencu za projektovanje i izvođanje radova na kulturnim dobrima od izuzetnog značaja, a  konzervatorsko-restauratorski radovi na kulturnim dobrima su njena uža specijalnost. Izmještanje vojnog kupatila bivšeg Arsenala biće tek četvrti takav projekat preseljenja čitavog objekta u Crnoj Gori metodom dio po dio, kao što je 1982. preseljen manastir Piva radi izgradnje hidroelektarne Mratinje.

Izvor:S. L.

Najčitanije