15 C
Kotor

Slušaj online radio

Razgraničenje na Prevlaci – dogovor ili arbitraža?

Prevlaka – foto dubrovniknet.hr

Aktualna kriza između Hrvatske i Slovenije oko razgraničenja na moru kod Piranskog zaliva potisnula je u drugi plan činjenicu da RH sličan problem ima i s preostale dvije susjedne zemlje na obali Jadrana. I dok je spor s Bosnom i Hrecegovinom kod Neuma relativno prisutan u javnosti, otvorena pitanja s Crnom Gorom spominju se dosta rijetko. To i nije tako loše u ovom kontekstu, naravno, ali tema bi se uskoro mogla početi intenzivnije razvijati – u ovom ili onom smjeru. Crnogorski mediji naveli su tu mogućnost proteklih dana, kazujući da se razrješenje očekuje i kao eventualni uvjet u procesu pregovora te države za ulazak u Europsku uniju, piše DW.

Povjerenstvo za razgraničenje RH i CG nije se sastalo već tri godine. U međuvremenu se i dalje provodi dogovoreni protokol iz 2002. godine, a slijedila ga je i načelna najava da će se preostala pitanja urediti dogovorno. Pritom treba znati da se razgraničenje na kopnu ne smatra spornim, no budući izgled morske granice između dviju država, kod hrvatskog poluotoka Prevlake, zasad ostaje nepredvidivim. Također, razliku između tretmana kopnene i morske granice umnogom određuje to što su one na kopnu naslijeđene direktno iz bivše države – SFR Jugoslavije – dok razgraničenje na moru između republičkih sastavnica te zemlje ionako nije postojalo.

Za Deutche welle moguća rješenja graničnog razgraničenja na Prevlaci iokolnom moru komentirali su akademik Davorin Rudolf, pravnik i bivši diplomat i Luko Brailo, kolumnist portala Dubrovniknet.hr.

Više pročitajte ovdje.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije