12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Razgovor sa Delegacijom EU o Zakonu o planiranju i izgradnji

Photo: Boka News
Photo: Boka News

Predstavnici Matice Boke i Tivatske akcije u sjedištu Delegacije Evropske Unije u Podgorici razgovarali su o aktuelnom Predlogu Zakona o planiranju i izgradnji.

Predsjednika UO Matice Boke Željka Komnenovića, potpredsjednika Skupštine Matice Boke Božidara Čarmaka, Mirka Kovačevića iz Tivatske akcije, Ambru Deklić i Oliveru Doklestić primila je Plamena Halačeva, šefica sektora za politiku, evropske integracije i privredu sa saradnicama – savjetnicom za vladavinu prava i evropske integracije Barbarom Rotovnik i Analizom Đansanti, savjetnicom za politička pitanja u Delegaciji EU u Podgorici.

Delegaciju EU u Podgorici, predstavnici Matice Boke i TA upoznali su sa zaključcima javne tribine posvećene Nacrtu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata održane u Tivtu 25.maja ove godine kojoj je prisustvao ministar Pavle Radulović sa saradnicima. Uručujući im zaključke sa tribine u pisanoj formi, oni su Plamenu Halačevu i njene saradnice upoznali sa stavom da je za Maticu Boke, NVO sa primorja, strukovna udruženja i građane Boke ovaj Predlog neprihvatljiv i da ga treba povući.

Obrazložili su da je Predlog neprihvatljiv jer je zasnovan na nedemokratskoj centralizaciji koja planiranje svodi na neposredne, netransparentne dogovore Vlade sa odabranim investitorima, Vladi je kao izvršnom organu data nadležnost iz domena zakonodavne vlasti, intervencionizmu protiv privatnih vlasnika radi provođenja investicionih dogovora, personalizaciji procedure planiranja prostora u vidu funkcije Glavnog arhitekte, principu da je privatna svojina problem u novoj investicionoj doktrini Vlade Crne Gore, ukidanju dozvole za gradnju i dozvole za upotrebu objekta, procedure kontrole i odlučivanja nad gradnjom i svođenje kontrole na centralizovani inspekcijski nadzor.

Oni su ocijenili da je ovakav tekst Predloga napad na imovinska prava i demokratiju, i da prijeti da preko eksproprijacije ponovi metode nacionalizacijie kao u vrijeme bivšeg komunističkog uređenja.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije