12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Ratni brod kao učionica i diplomatska pozornica

Uplovljavanje u zaliv Boke na brodu ovog tipa, posebno je iskustvo i čast za svakog pomorca – poručio je kapetan fregate Đuzepe Valentini, komadant školskog broda RM Italije, jedrenjaka „Palinuro“.

Valentini koji je na čelu 95-člane posade „Palinura“ na koji su ukrcana i 64 pitomca Mornaričke srednje škole „Francesco Morosini“ iz Venecije, juče je na tom jedrenjaku održao konferenciju za šrampu zajedno sa kolegom iz Mornarice VCG, komandantom školskog broda „Jadran“, kapetanom korvete Goranom Pajovićem. Dvojica oficira naglasila su izuzetno dobru saradnju koju imaju Mornarice dviju država, a posebno vezu između dva stara jedrenjaka 84-godišnjeg „Jadrana“ i godinu mlađeg „Palinura“.

„Ova dva broda osim što su veoma sličnih dimenzija i tehničkih karakteristika, igraju i istu ulogu škole mladih pomoraca pod jedrima. Istorija „Jadrana“ i „Palinura“ je vrlo bogata ali se unekoliko i razlikuje jer je naš jedrenjak originalno sagrađen u Francuskoj kao ribarski brod, a Italija ga je kupila i pregradila u školski brod 1950“- istakao je Valentini dodajući da je posada „Palinura“ posebno ponosna na taj ribarski dio istorije svog broda „jer mi nismo samo mornarički oficiri, već pravi ljudi od mora“.

„Trenutno smo na 53. po redu godišnjem krstrenju sa pitomcima srednjih mornaričkih škola i kandidatima za buduće podoficire u RM Italije. Isplovili smo 20.aprila iz baze u La Madaleni, a kampanju završavamo 20.oktobra u La Speciji. Trenutno su na brodu učenici prvih razreda škole „Morosini“ kojima je ovo prva  plovidba u životu na kojoj samostalno obavljaju brodske dužnosti.“-istakao je Valentini dodajući da je „Palinuro“ već obišao nekoliko luka u Italiji i Albaniji, a nakon posjete Crnoj Gori brod će posjetiti i luke u Hrvatskoj, Sloveniji, Grčkoj, Malti, Turskoj i Kipru. Za razliku od svog većeg i poznatijeg kolege, impresivnog barka „Amerigo Vespucci“, koji je školski brod Pomorske akademije RM Italije u Livornu i na kojem se školuju isključivo mornarički oficiri, „Palinuro“ je prilagodljiviji i dodatno okrenut civilnom svijetu, pa na tom jedrenjaku iskustva stiču i kandidati iz civilnih pomorskih škola, čak i pripadnici italijanske izviđačke organizacije. Jedrenjak učestvuje i u naučnim misijama pa je „Palinuro“ tako upravo završio istraživanje populacije morksih sisara u vodama oko Italije, koje je vodio Univerzitet u Bariju.

„Naša misija je da upoznajemo ljude sa ljepotom mora koje je veoma bitan element za pomorsku državu kakva je Italija.“- zaključio je Valentini dodajući da njegov brod ima i vojno-diplomatsku ulogu predstavljanja Italije u inostranstvu, pa je tako „Palinuro“ juče u Tivtu bio mjesto susreta nečelnika Generalštaba VCG i Italije, generala Ljubiše Jokića i Klaudija Gracijana. Danas će se na italijanskom jedrenjaku sastati štabni oficiri iz Komandi MVCG i RM Italije.

Valentin i Pajović na pressu

Istakavši da MVCG ima odličnu saradnju sa RM Italije u okviru ADRION inicijative, kao i da je već 20 pripadnika naše mornarice služilo u međunarodnoj antipiratskoj misiji „Atalanta“ u vodama Indijskog okeana kao članovi posade na italijanskim ratnim brodovima, kapetan korvete Pajović je kazao da se na Pomorskoj akdemiji u Livornu školuju naši novui mornarički oficiri.

Dvoje od njih, poručnici korvete Sara Rakočević i Lazar Knežić tako su ove godine preuzeli svoje prve dužnosti na školskom brodu „Jadran“.

Dio pitomaca na PALINURU

„Ovo je već peta po redu posjeta „Palinura“ Crnoj Gori i uvijek je dobro kada se posade naša dva veoma slična školska broda sretnu, razmijene iskustva, unaprede saradnju i pokrenu neke nove inicijative.“- istakao je Pajović dok se Valentini zahvalio na posebno toploj dobrodošlici na koji su njegov brod i posada naišli u Tivtu.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije