8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Raško Konjević spriječio povećanje plata tivatskoj administraciji

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Manje od sat vremena trebalo je danas lokalnom parlamentu u Tivtu da završi sjednicu sa 17 tačaka dnevnog reda. Produkt je to činjenice da sjednici nije prisustvovao niko od odbornika opozicije, pa je vladajuća kolacija DPS-SD-HGI, bez ikakve rasprave i složnim dizanjem ruku, usvojila sve predložene tačke dnevnog reda, izuzev tri koje su se odnosile na značajno povećanje zarada funkcionerima lokalne uprave, odnosno čak i djelimično smanjivanje plata najnižim namještenicima u opštinskoj hijerarhiji.

Te je odluke lokalna DPS-SD-HGI vlast predložila pozivajući se na kontroverzni novi Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru. Po predloženim riješenjima, koeficijenti za obračun zarada u Opštini kretali bi se u rasponu od minimalnih 2,6 do maksimalnih 20 po kojem bi se obračunavala plata gradonačelnice Snežane Matijević (DPS). Zanimljivo je da bi tek nešto malo manju platu od gradonačelnice, sa koeficijentom 19 primao predsjednik SO Ivan Novosel (DPS), iako se prvi čovjek lokalnog parlamenta koji je do dolaska Novosela na njegovo čelo bio volonterska funkcija, uopšte „ne pretrže od posla“ jer se sjednice SO održavaju u prosjeku jednom u dva mjeseca. Iako je Novosel najavio da do kraja sjednice očekuju formalnu saglasnot Ministarstva finasnija na predloge novih odluka o zaradama lokalne administracije, „zeleno svjetlo“ iz kabineta ministra Raška Konjevića (SDP) nije došlo, pa su te tačke morale iti povučene sa dnevnog reda.

Lokalni parlament donio je novi DUP „Stari Krašići“ i utvrdio nacrt nove Odluke o regulisanju javnog saobraćaja koja je stavljena na 15-dnevnu javnu raspravu. Usvojena je i odluka kojom se od obaveze plaćanja komunalija oslobađaju stanovnici neformalnog romsko-egipćanskog naselja „7.jul“ koje se mora iseliti.  SO Tivat je sa kadrovima opozicionih SDP i TA dopunila sastav Opštinske izborne komisje kojom će ubuduće predsjedavati Milentije Mandić (DPS). On je zamijenio dosadašnju dugogodišnju predsjednisu OIK Jovanku Laličić koja je kandidat za poslanicu DPS na predstojećim parlamentarnim izborima.

SO je odlučila da se u narednih mjesec dana izradi poseban Elaborat o modelu upravljanja Autobuskom stanicom (AS), a koji će napraviti posebna radna grupa što će je imenovati gradonačelnica Matijević. Tivatskom AS, od kada je ona 2015. izgrađena u partnerstvu sa kompanijom „Franca“ bjelopoljskog biznismena i člana Predsjedništva DPS Hilmije France,  već godinu ipo,  po osnovu ugovora o zakupu sa Opštinom, upravlja druga Francina kompanija „Prehrana“ iz Pljevalja. Franca je zainteresovan da mu se AS ustupi u zakup na duži, višegodišnji period u čemu ima podrđku centrale DPS iz Podgorice. To se, međutim, kosi sa predizbornim obećanjima koje je tivatski DPS davao uoči lokalnih izbora 17.aprila, kada su lokalni čelnici te partije garantovali da će Opština sigurno preuzeti gazdovanje tim kapitalnim objektom sabraćajne infrastrukture.

Izvor:S. L.

Najčitanije