16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Raščišćavali novske zidine

Članovi NVO Sinergija, Naša Akcija, OKC, Urban nova, u saradnji s Fondacijom Petrović Njegoš i Komunalno stambenim juče je održala akciju raščišćavanja zidina Starog grada Herceg Novog.

“Akcije se rade u okviru projekta izrade Studije zaštite graditeljskog nasljeđa, koju NVO Sinergija izvodi u saradnji sa Fondnacijom Petrović Njegoš i stručnjacima iz Francuske poput Benjamin Moutona, Glavnog arhitekte za istorijske spomenike u Francuskoj i arhitekata konzervatora iz biroa ARCHIPAT iz Liona”, istakli su iz te Nevladine organizacije.

Oni su akciju raščišćavanja zidina uz istočnu stranu tvrđave Forte Mare od biljaka organizovali i krajem prošle godine.

“Ove sedmice radilo se na predjelu Peraških vrata koja su istorijski značajno mjesto. Na tom mjestu Peraštani, koji su pružali takođe pružali otpor Turskoj vladavini, su 1687. uspjeli da probiju Bedem na tom mjestu i pomognu u oslobođenju grada od Turaka.
Akciji su pritekli u pomoć volonterij NVO Naša Akcija iz Podgorice, a priključili su se i aktivisti iz OKC i Urban Nova iz Herceg Novog, kao i volonteri NVO Sinergija. Mnogo bržem djelovanju doprinijelo je učešće Komunalnog Stambenog preduzeća koje je svojim motornim alatom pomoglo da se Zidine lakše raščiste od drveća koje je tu počelo da raste”, istakli su iz Sinergije.

Raščišćavali novske zidine

Iz te NVO su naglasili da o zidinama nadležni ne vode dovoljno računa, te da s adekvatnim tretmanom mogu donositi profit gradu.

“Uzmite samo u obzir da je ulaznica na bedeme Dubrovnika 10 eura po osobi, a da su oni u ravni i naspram Novljanskih Bedema, gdje se sa svakog dijela pruža specifičan pogled i drugačija vizura, jako dosadni. Novljanski Bedemi su na specifičnoj konfiguraciji terena, oni idu od 0 mnv do 85 mnv na koliko stoji Kanli Kula, i usput imaju toliko interesantnih kutaka i odličnih vizura, kontakta sa okolinom, da sigurno zaslužuju istu tu visinu cijena ulaznice. Pomnožite to samo sa 10.000 ljudi koji bi obišli Zidine i dobićete iznos od 100.000 eura. To je samo pretpostavka. Bez proračuna troškova zaposlenih i potreba ulaganja koje su takođe velike. Ali posmatrajmo stvari ipak malo dugoročnije, jer da je od početka tako rađeno ove Zidine bi bile rekonstruisane još 1979. nakon zemljotresa, kada je Zavod za urbanizam i radio projekat njihove revitalizacije, na čelu sa arhitektom Borisom Ilijanićem”, navodi se u saopštenju Sinergije.

Najčitanije