Rambo kupio „Jugo“ od Voja Stanića

Rambo postao vlasnik jedrilice čuvenog slikara

Antonije Pušić
Antonije Pušić

Muzičar iz Herceg Novog, Antonije Pušić, koji je poznat kao strastveni jedriličar, potvrdio je da je nedavno postao vlasnik jedrilice čuvenog slikara Voje Stanića.

„Moj brat i ja smo veliki poklonici Voja Stanića, godinama smo ga gledali kako jedri na svoj specifičan način u toj specifičnoj jedrilici. Pošto je u godinama i više ne jedri, pružila se prilika i vrlo nam je drago da smo sada preuzeli brigu o njoj. Inače, „Jugo“ je mala drvena jedrilica francuske konstrukcije, tipa Muscadet. To za nas nije obična jedrilica, to je kulturno dobro, ploveći muzej našeg živog genija“ – ispričao je za Blic, Rambo.

A evo šta Vojo Stanić kaže o toj jedrilici “ja sam tad mojom trošnom jedrilicom stigao u grad podno Srđa, gdje sam na samom trotoaru, pored Kneževog dvora, priredio i svoju prvu samostalnu izložbu. Iako je moja jedrilica puštala vodu, slike sam neoštećene i suve vratio doma… Simbolično, toj prvoj barci nadjenuo sam ime „Titanik“, pa je i ona ubrzo završila na morskom dnu!

Vojo Stanić
Vojo Stanić

No, moje nove barke bile su sve duže i brže, a negdje sedamdesetih u Rimu sam nabavio sadašnju jedrilicu i dao joj ime „Jugo“. Obavio sam i prepravke, kako bih je osposobio za svoj način jedrenja, jer inače jedrim solitudo. Zato za mene neki i govore – Vojo jedreći slika, a u svom ateljeu slikajući jedri….  Inače, umjetnost je sredstvo komunikacije koje oplemenjuje. To približava ljude i podsjeća ih da je život interesantan”

Rambo je takođe rekao da  plovilo trenutno nije u najboljem stanju, ali da će ga do početka leta dovesti u red.

„Nameravamo da je prvo polako dovedemo u reprezentativno stanje, ali samo za revijalno jedrenje. Redovno jedrim na mom mikrotoneru „Pomidora“ koji nema nikakvu muzejsku vrednost“ – istakao je muzičar.

Rambo već duže vreme drži predavanja o energetskoj efikasnosti, ali kaže da taj glas nema naročiti odjek.

„Slabo je to. Vlastodršci na Balkanu se više pale na gradnju kapaciteta i investicije nego na efikasnost, jer gledaju zaradu, a efikasnost sama po sebi njih kao neefikasne izbacuje iz igre. Biti u manjini je zabavno, naročito kad je jasno da sam u pravu. To mi daje osećaj da sam pionir, a i drug Tito je najviše voleo pionire, zar ne? Uši koje će me razumeti tek rastu, zasad govorimo o promilima – zaključio je harizmatični muzičar.

Ova poznata i vrijedna jedrilica će vjerovatno na reparaciju ići u Bar kod umjetničkih kalafata Petra i Nenada Bokovca koji će joj udahnuti novi život.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.